Noul an chinezesc întâmpinat la Târgu Mureş
alte articole
Anul Nou Chinezesc, cel mai important festival tradiţional pentru poporul chinez, a fost sărbătorit în inima Ardealului prin prezentarea unui element autentic de spiritualitate chineză pe acoperişul oraşului Târgu Mureş, platoul Corneşti, prin prezentarea practicii spirituale Falung Gong (sau Falun Dafa), o cale sistematică făcută publică în China zilelor noastre, prin care orice persoană se poate îmbunătăţi holistic urmând principiul Adevăr - Compasiune - Toleranţă.
Practica spirituală este reprimată fără scrupule de peste un deceniu, fiind prigonită violent de Partidul Comunist Chinez. Ideologia materialist-dialectică a imperiului roşu, reprimă esenţa celor 5000 de ani de înţelepciune tradiţională chineză şi neîncetata aspiraţie spre desăvârşire morală, considerată odinioară scopul vieţii umane, prin „mantra” comunistă : „ A fi bogat este glorios”.
Printre carpeni şi stejari, armoniile subtile ale muzicii care acompaniază exerciţiile meditative de qigong au încântat şi atras zeci de curioşi să privească şi să pună întrebări despre fenomenul Falun Dafa şi persecuţia sa din China. Este pentru prima dată când târgmureşenii pot savura cultură chineză autentică la ei acasă. Începând de acum, la finalul fiecarei săptămâni, oamenii vor putea exersa mişcările line ale exerciţiilor Falun Dafa, devenind astfel beneficiarii Stelei şcolilor de qigong aşa cum o califică titlul care i-a fost acordat la scurt timp după apariţia sa publică în China pentru beneficiile uriaşe aduse societăţii chineze.
Publicaţia nostră a fost prezentă la eveniment şi a consemnat câteva ecouri ale evenimentului în inimile oamenilor.
„A condamna pe cineva care luptă pentru adevăr, compasiune, toleranţă, mi se pare o crimă. Pentru că în zilele noastre se tinde atât de mult spre indiferenţă, să găseşti un grup de oameni care sprijină astfel de principii, iar la nivel de stat sau guvernamental să prigoneşti astfel de oameni, mi se pare o crimă împotriva umanităţii. Noi tot tindem să fim mai uniţi, mai buni, mai atenţi cu problemele celor din jur, şi dacă sunt astfel de oameni care practică astfel de principii, să vii şi să le dai în cap mi se pare că e ceva foarte grav. Dacă este strict bazat pe principiile astea, adevăr, compasiune, toleranţă, este nedrept ca oamenii aceştia să fie prigoniţi. Care, adică, este scopul umanităţii? Să ne dezbinăm, să fim intoleranţi, indiferenţi?” adresează întrebarea cititorilor ziarului Epoch Times, doamna Neli Şerb, profesoară pensionată de limba şi literatura română.
Ochii distinsei doamne se adumbresc, învăluiţi de tristeţe, la gândul că, după o viaţă pusă în slujba educării cu dragoste şi cu respect a copiilor, aceştia sunt sistematic supuşi unei infestări informaţionale care le nimiceşte rădăcinile existenţiale fundamentale: „De altfel, tot ce se vehiculează prin mass-media duce tot la degradare umană, la schimbarea ţelurilor pe care ar trebui să le aibă tinerii. În loc să îşi aibă un ţel bazat pe adevăr, compasiune, toleranţă, pe adevăratele idealuri morale, sau principii morale, gândesc: facem bani mai uşor bătând mingea sau jucând fotbal, sau dezbrăcându-ne în faţa camerelor de luat vederi sau scoţând nişte „triluri”. Acestea sunt false valori şi ar trebui promovate mai mult adevăratele valori decât nimicurile astea care se vehiculează şi care fac mai mult rău decât bine”.
Pe platou, fulgii de nea se aştern lin pe ramurile pomilor, tineri zvelţi şi îmbujoraţi aleargă pe potecile crângului, oprindu-se uneori pentru a-şi modela trupurile pe aparatele special amplasate printre arborii seculari. Prin contrast cu acest freamăt, o oază de pace e străjuită de un banner care îndeamnă trecătorii să ia aminte că „Falun Dafa este bună”. Chezăşia acestui fapt este serenitatea care aureolează chipurile celor care demonstrează exerciţiile line, meditative, ale acestei şcoli.
Puţin mai departe, „Căsuţa din Pădure”, desprinsă parcă din poveşti, îmbie trecătorii cu atmosfera sa tihnită, inegalabilă prin bunăvoinţa, căldura, atenţia cu care suntem întâmpinaţi de doamna care se îngrijeşte de servirea ireproşabilă a vizitatorilor.
Două doamne elegante şi volubile îşi manifestă interesul pentru nou descoperita oportunitate de recreare, şi firesc se înfiripă un dialog prilejuit de actuala trecere în noul an chinezesc. Cu ochi strălucitori de bucuria comunicării, doamnele se completează şi îşi susţin reciproc discursul:
Suntem acum în anul şarpelui, un an marcat şi de lucruri bune şi de rele, cum ar fi cutremurele, cum a fost în România în 1977, la americani în 2001 - acte de terorism, inundaţii catastrofale, atât ştiu despre anul chinezesc. În rest om trăi şi om vedea. Pentru noi, nu îmi doresc altceva decât să fie bine şi linişte, dar din păcate... relaţiile cu China sunt mai mult economice şi nu cred că ar afecta drepturile omului din România. Adevărul este că ei au un regim totalitar, cred, şi ar fi bine să fim precauţi, pentru că întotdeauna regimurile astea dure, comuniste, au dus la rău. Ar trebui să fim atenţi. Pe de altă parte este şi conjunctura asta europeană care nu cred că ne mai poate duce înapoi. Numai că, într-adevăr violenţa a început să ia amploare şi la noi şi pare că autorităţile nu mai reuşesc să ţină sub control fenomenul. Chiar violenţa asta armată...au început să îşi scoată armele şi la noi, să împuşte, asta nu e bine. Eu simt că nu mai avem siguranţa străzii. Nu aici la noi, în Târgu Mureş, dar văd ce se întâmplă în altă parte, în alte oraşe din ţară. Deocamdată aici la noi e linişte, e un oraş extraordinar, e un oraş cu oameni mai cosmopoliţi, zic eu aşa. No, bine, noi ne-am obişnuit şi altfel... Eu nu sunt de aici, sunt venită în ’78, dar mi-a plăcut. La început până m-am acomodat mi-a fost mai greu, dar după aia chiar mi-a plăcut şi nu mi-aş mai fi dorit să plec de aici. Am stat şi în Bucureşti, am stat şi în Piatra Neamţ, dar aici mi-a plăcut mult mai mult. Oamenii sunt un pic mai reci, dar cred că e şi bine. Pentru că fiecare îşi vede de ale lui, îmi place, mai ales la vârsta asta când căutăm liniştea şi siguranţa, nu mai alergăm după altceva, mărturiseşte Anesa Nicolau, pensionară, apoi îşi îndreaptă privirea către pliantul informativ referitor la şcoala de cultivare şi îşi oferă un scurt moment meditativ.
Apoi întreabă: aşadar, Falun Dafa, adevăr, compasiune, toleranţă, asta este ce practică ei, nu?
Da, i se răspunde, e un cod moral, aceasta este caracteristica universului conform învăţăturilor şcolii, în momentul în care te asimilezi naturii universului, atunci universul te susţine. Şi întrucât din ce în ce mai multă lume se îndepărtează de la această caracteristică, pentru că majoritatea oamenilor au pierdut reperele, nu mai ştiu ce este bine şi ce este rău, atunci studenţii şcolii consideră oportun să reamintească oamenilor că binele se răsplăteşte cu bine şi răul cu rău.
Corect. Şi cum este promovată ideea? S-a mers şi în alte oraşe? continuă doamna.
Răspunsul soseşte prompt. Da, există şi o expoziţie de pictură, făcută de pictori în majoritate chinezi, care au trecut prin puşcăriile chinezeşti, lagăre de muncă şi de spălare a creierului, care îşi exprimă experienţele prin intermediul artei lor.
Căutătura doamnei Anesa Nicolau se aspreşte. "Problema este că dacă nu se pune punct odată, poate lua chiar o altă turnură, spre un război catastrofic sau ceva. Eu totdeauna i-am considerat un pericol. Vedeţi, statele mari ar trebui să acţioneze. Dar vezi că şi statele mici, prin guvernele lor umile merg tot într-acolo, ca să fie lângă cei mari. Pe de altă parte, nemaifiind aşa de multe războaie, populaţia s-a înmulţit, iar societatea se degradează, nu mai e cum a fost. Oamenii devin mai indolenţi, laşi, răi, intoleranţi, trec pe lângă tine şi sunt în stare să te lovească, pur si simplu aşa, numai ca să facă rău. Oricum, apreciem ce faceţi şi vă dorim succes!
Le-am transmis distinselor doamne că Epoch Times raportează despre aceste incălcări flagrante ale drepturilor omului furnizând atât detalii despre persecuţia din China a practicanţilor Falun Gong, cât şi despre acţiunile liderilor mondiali împotriva atrocităţilor din China sau a expoziţiei itinerante "Adevăr-Compasiune-Toleranţă" organizată nu demult în oraşul domniilor lor.