Nou incident la centrala nucleară de la Fukushima
alte articole
Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), a raportat că va trebui să trateze din nou 13.000 de tone de apă radioactivă din cauza unei probleme tehnice a sistemului de filtrare, informează situl online Atlas.
Anunţul, făcut miercuri 19 martie, a sosit a doua zi după ce TEPCO a blocat sistemul său Advanced Liquid Processing System (ALPS) - utilizat pentru a purifica apa cu care sunt răcite reactoarele avariate din centrala nucleară - pentru un defect la unul dintre cele trei circuite.
Cele trei linii de purificare ALPS au început să funcţioneze simultan în fază de testare în 12 februarie, iar de atunci s-au confruntat continuu cu probleme în timpul funcţionării la capacitate maximă.
Sistemul ALPS ar trebui să fie capabil să extragă din lichide 62 de tipuri de substanţe radioactive. Cu toate acestea, o probă prelevată cu o zi înainte de oprirea sistemului a înregistrat aproximativ 1 milion de becquereli pe litru de substanţe radioactive, inclusiv stronţiu, un nivel mult mai mare decât cel de sute de becquereli care rămân în apă atunci când sistemul funcţionează corect.
Astfel, TEPCO va trebui să se ocupe din nou de aproximativ 13.000 de tone de apă deja stocată în 21 de rezervoare.
Acest incident este un alt pas înapoi pentru TEPCO, care se luptă pentru a controla şi a gestiona cantitatea mare de apă radioactivă care se acumulează în centrală.
Volumul creşte zilnic, deoarece apele subterane se infiltrează în subsolurile instalaţiilor iar lichidul se amestecă cu agentul refrigerant utilizat pentru a stabiliza reactoarele.
Vara trecută TEPCO a recunoscut că, din această cauză, în fiecare zi circa 300 de tone de apă contaminată ajung în Oceanul Pacific prin intermediul apelor subterane.
Centrala Fukushima a fost devastată de un cutremur şi un tsunami în 2011, cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl din 1986. Incidentul a provocat trei fuziuni ale reactoarelor şi explozii de hidrogen.