Japonia: proteste împotriva utilizării energiei nucleare

Mii de oameni au protestat astăzi, 9 martie, în Tokyo, mărşăluind spre Parlament, cerând oprirea utilizării energiei nucleare. Japonia se pregăteşte pentru cea de-a treia comemorare a cutremurului şi tsunami-ul de la 11 martie 2011, care a devastat coasta de est a ţării şi a dat startul celei mai grave crize nucleare după accidentul de la Cernobîl.
Fukushima, peşti cu nivel excesiv de cesiu radioactiv (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.03.2014

Mii de oameni au protestat astăzi, 9 martie, în Tokyo, mărşăluind spre Parlament, cerând oprirea utilizării energiei nucleare. Japonia se pregăteşte pentru cea de-a treia comemorare a cutremurului şi tsunami-ul de la 11 martie 2011, care a devastat coasta de est a ţării şi a dat startul celei mai grave crize nucleare după accidentul de la Cernobîl.

Alte proteste au avut loc în diverse puncte în întreaga ţară. Protestatarii promit că vor împiedica guvernul prim-ministrului Shinzo Abe să repornească o parte din cele 48 de reactoare din ţară, făcându-l să se întoarcă la angajamentul guvernului anterior de a reduce drastic dependenţa de energia nucleară.

De la dezastrul nuclear, importurile de petrol au crescut masiv, având un impact asupra economiei naţionale. În timpul protestelor, unii protestatari purtau costume anti-contaminare sau unelte de pescuit peşti radioactici.

Mişcarea împotriva energiei nucleare în Japonia şi-a crescut vizibilitatea şi prin sprijinul acordat de celebrităţi, precum Ryuichi Sakamoto, câştigătorul premiului Oscar pentru coloana sonoră a filmului "The Last Emperor" de Bernardo Bertolucci şi Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1994.

Între timp, centrala nucleară de la Fukushima Daiichi, continuă să elibereze radiaţii în aer şi în mare.

După avaria gravă din martie 2011, centrala de la Fukushima este udată în permanenţă, pentru a o răci. În fiecare zi, echipele de intervenţie TEPCO injectează 350 metri cubi de apă în reactoarele 1, 2 şi 3, cantitate necesară pentru a menţine temperatura din reactoare la o valoare sub 150 de grade. Dar ce se întâmplă cu toată această apă?

Structura reactoarelor este fisurată şi apa se infiltrează în subsol unde "băltesc", în permanenţă în jur de 90.000 de tone de lichid contaminat. Operatorii Tepco au instalat pompe care extrag în jur de 750 de metri cubi de apă din subsolurile Fukushimei, în fiecare zi. O parte din această apă este tratată şi reintrodusă în circuitul lichidului de răcire. Rezultă 400 de metri cubi de apă contaminată/zi care merge înspre rezervoarele de stocare.

De la declanşarea catastrofei şi până în prezent, în miile de rezervoare de la Fukushima s-au strâns peste 340.000. de tone de apă contaminată. Problema este, că la ritmul în care se strânge lichidul contaminat, trebuie construit câte un nou rezervor la fiecare 60 de ore. La un asemenea ritm de construcţie, finisajele rezervoarelor lasă de dorit, şi apar scurgeri, cu radiaţiile aferente.

Cercetătorul specializat în contaminări radioactive, Christina Consolo, a declarat pentru RT că problema apei contaminate de la uzină este foarte greu de rezolvat.

”Multe dintre remediile lor sunt doar temporare, sunt atât de multe probleme ce trebuiesc abordate, iar costul pare întotdeauna un factor enorm în decizia privind ce se foloseşte şi ce nu”, a încheiat aceasta.

Ministerul Mediului japonez a informat că termenul pentru decontaminarea zonei s-a prelungit cu doi sau trei ani, data planificată iniţial fiind martie 2014. Ca urmare, cei 60.000 de oameni care locuiau în zonă înainte de dezastru nu se pot întoarce acasă. Suma estimată pentru proiectul guvernamental de decontaminare a zonei este de 35 de miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor