La Fukushima intră în funcţiune o a doua unitate de decontaminare a lichidiul radioactiv
alte articole
Tokyo Electric Power (Tepco), compania care administrează centrală nucleară de la Fukushima, grav avariată de cutremurul urmat de un tsunami din anul 2011, a anunţat că a pus în funcţiune luni a doua unitate de decontaminare a lichidului radioactiv, unitatea A ''a sistemului avansat de tratare a lichidului'', ALPS.
Unitatea reprezintă un sistem-cheie în încercarea de a pune capăt crizei apei contaminate care se deversează în ocean şi a fost dată în exploatare (încă sub formă de teste la cald) după ce fusese oprită timp de mai multe săptămâni din cauza unor diferite probleme.
O altă unitate similară (unitatea C) funcţionează de la sfârşitul lunii septembrie, cu unele dificultăţi iar o a treia unitate ar urma să fie dată în exploatare în cursul lunii noiembrie, a precizat Tepco.
Până atunci, unităţile A şi C ar trebui să trateze împreună în jur de 500 de metri cubi de apă contaminată pe zi, pentru a extrage 62 din cele 63 de elemente radioactive, după extragerea anterior, cu un alt dispozitiv, a cesiului 134 şi 137.
ALPS, sistem conceput de grupul japonez Toshiba, este unul din angrenajele-cheie ale strategiei companiei Tepco de tratare a celor 400.000 de tone de apă radioactivă acumulate la centrala de la Fukushima după catastrofa nucleară de acum 2 ani, cantitate care creşte în continuu, căci apa revărsată de ploi se infiltrează în subsolurile centralei unde se contaminează în mod automat.
Aproximativ 300 de tone de apă contaminată se scurg din subsolurile Fukushima în fiecare zi în Ocean.
Autoritatea de reglementare nucleară face presiuni pentru ca situaţia să fie rezolvată cât mai rapid. Preşedintele respectivului for, Shunichi Tanaka i-a cerut preşedintelui TEPC să nu precupeţească nici o cheltuială în acest sens.
TEPCO încearcă de peste doi ani şi jumătate să soluţioneze problemele create de lichidul radioactiv care se scurge inexorabil în ocean. Nivelurile de radiaţii în apele marine lângă unul dintre reactoarele avariate de la Fukushima au înregistrat un nou vârf în prima săptămână a lunii octombrie din acest an, atingând cel mai înalt nivel de la sfârşitul anului 2011.
Guvernul japonez a prevăzut alocarea unor fonduri pentru introducerea, anul viitor, a unor mijloace adiţionale şi mai puternice de decontaminare a apei, căci ALPS se pare că nu va fi suficient.