Containerele radioactive de la Fukushima - lipite cu bandă adezivă

Containerele radioactive de la Fukushima au fost reparate cu bandă adezivă, conform unui tehnician trimis să muncească la centrala nucleară după dezastru
6 august 2013 centrala nucleară Dai-ichi în Okuma, prefectura Fukushima. (JAPAN POOL / AFP / Getty Images)
P. P.
07.01.2014

Un fost angajat al companiei Tokyo Electric Power Company (TEPCO), responsabilă cu întreţinerea centralei nucleare Fukushima Daiichi, a dezvăluit că scurgerile frecvente de la sistemul de drenaj a apei radioactive, se datorau reparaţiilor provizorii, raportează Asahi, citat de RT.com.

Intervievatul, Yoshitatasu Uechi, a fost unul din cei 17 muncitori ai prefecturii Okinawa trimişi să muncească la centrala nucleară avariată în 2012, unde a ajutat la crearea de noi containere pentru apa contaminată.

În martie 2011, trei reactoare nucleare au fost avariate de cutremur, urmat de un tsunami ce a lovit coasta estică a Japoniei. Astfel, apa s-a scurs în solul din împrejurimi cât şi în Oceanul Pacific iar scurgerile frecvente au continuat până în prezent.

Într-unul dintre cele mai grave cazuri descoperite în timpul reparaţiilor, efectuate între iulie 2012 şi decembrie 2012, de la containerele de depozitare a apei contaminată, Uechi a găsit o gaură de 30 centrimetri acoperită cu bandă adezivă, pe care sigilat-o-o cu un agent de etanşare şi apoi cu o placă de metal.

”Nu îmi venea să cred că fost făcută aşa o muncă de mântuială, chiar dacă aceasta făcea parte din măsurile provizorii,” a declarat Uechi pentru Asahi Shimbun.

Printre măsurile provizorii utilizate, Uechi a descris folosirea mai multor materiale low cost ce s-au dovedit insuficiente în combaterea permanentă a scurgerilor.

Sâmbătă, muncitorii de la Fukushima Daiichi au început pregătirile pentru curăţarea sistemului de drenaj ce conţine peste 20.000 de tone de apă radioactivă, conform TEPCO. Aceştia vor folosi un echipament special pentru îngheţarea pământului din jurul reactoarelor pentru ca apa contaminată să nu pătrundă în sol.

Cercetătorul specializat în contaminări radioactive, Christina Consolo, a declarat pentru RT că problema apei contaminate de la uzină este foarte greu de rezolvat.

”Multe dintre remediile lor sunt doar temporare, sunt atât de multe probleme ce trebuiesc abordate, iar costul pare întotdeauna un factor enorm în decizia privind ce se foloseşte şi ce nu”, a încheiat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor