Noi dovezi sugerează că forţele ruse au doborât zborul 8243 al companiei Azerbaijan Airlines. Tragedia, soldată cu peste 60 de victime civile

Forţele militare ruse au fost implicate în atacul cu rachete asupra zborului 8243 al companiei Azerbaijan Airlines, care s-a prăbuşit pe 25 decembrie 2024, potrivit unei noi înregistrări audio şi unei scrisori publicate marţi de un site de ştiri din Azerbaidjan, scrie Euronews.
Agenţia de ştiri azeră Minval susţine că a primit o „scrisoare anonimă ... conţinând mărturii, clipuri audio şi detalii tehnice” care indică „deficienţe tehnice ale echipamentelor de comunicaţii utilizate la momentul respectiv”.
Minval susţine că scrisoarea include o declaraţie scrisă „semnată, potrivit afirmaţiilor, de căpitanul Dmitri Sergheevici Paladiciuk, un ofiţer al apărării aeriene ruse (care) acţiona sub ordin direct al Ministerului Apărării din Rusia când a autorizat atacul cu rachete”.
Euronews nu a putut verifica autenticitatea afirmaţiilor din raportul agenţiei de ştiri azere.
Raportul de ştiri al Minval de marţi citează scrisoarea în care se afirmă: „Căpitanul Paladiciuk era staţionat lângă Groznîi, în serviciu între 24 şi 25 decembrie. La ora 05:40, în ziua incidentului, unitatea sa a primit ordin să intre în stare de alertă maximă”.
„Din cauza recepţiei mobile slabe şi a lipsei unei comunicaţii prin cablu funcţionale, coordonarea s-a bazat în mare măsură pe conexiuni mobile instabile”, se adaugă în scrisoare.
„O ţintă potenţială a fost detectată la ora 08:11 şi urmărită cu ajutorul radarului. Se pare că două rachete au fost lansate asupra obiectului după ce Paladiciuk a primit instrucţiuni telefonice să îl distrugă, în ciuda ceţii dense care împiedica confirmarea optică”.
Potrivit scrisorii, „coordonatele, viteza şi direcţia ţintei în momentul lansării celor două rachete au fost furnizate în detaliu în explicaţia scrisă. Se spune că prima rachetă a ratat ţinta, în timp ce a doua ar fi explodat suficient de aproape încât şrapnelul să lovească aeronava”.
Minval a afirmat, de asemenea, că a analizat „trei mesaje vocale” care ar susţine afirmaţiile din scrisoare.
Potrivit sursei, vocile confirmă că au fost date ordine operaţionale, că au fost lansate două rachete şi că şrapnelul din explozie a lovit aeronava.
Sursa a publicat o înregistrare audio care pretinde să descrie secvenţa în care o voce în limba rusă dă instrucţiuni militare, ordonă lansarea unei rachete, urmată de sunetul a ceea ce pare a fi o secvenţă de tragere, aceeaşi voce spunând „ţinta ratată” şi ordonând, presupus, lansarea unei alte rachete.
În ziua tragediei, surse din guvernul azer au declarat pentru Euronews că o rachetă sol-aer rusă a fost lansată asupra zborului 8243 în timpul unei operaţiuni aeriene cu drone deasupra Groznîi, destinaţia zborului. Aceleaşi surse au afirmat că şrapnelele au lovit pasagerii şi echipajul de cabină în momentul în care racheta a explodat lângă avion în timpul zborului, avariindu-l.
Aeronava avariată nu a primit permisiunea de a ateriza pe niciun aeroport rusesc, în ciuda cererilor piloţilor de aterizare de urgenţă, au afirmat aceleaşi surse, şi i s-a ordonat să zboare peste Marea Caspică spre Aktau, în Kazahstan, unde s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze de urgenţă, ucigând 38 de persoane şi rănind 29.
Rapoarte ulterioare tragediei au afirmat că zborul 8243 a fost doborât de o rachetă lansată de un sistem rusesc Pantsir-S1.
Putin califică accidentul drept „tragic”, fără a prezenta scuze
La trei zile după accident, într-un discurs adresat naţiunii, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat: „Putem afirma cu certitudine că avionul a fost doborât de Rusia (...) Nu spunem că a fost făcut intenţionat, dar a fost făcut”.
„În primul rând, partea rusă trebuie să-şi ceară scuze Azerbaidjanului. În al doilea rând, trebuie să-şi recunoască vina. În al treilea rând, trebuie să pedepsească vinovaţii, să îi tragă la răspundere penală şi să plătească despăgubiri statului azer, pasagerilor răniţi şi membrilor echipajului”, a subliniat Aliyev.
Preşedintele Azerbaidjanului a menţionat că prima cerere „a fost deja îndeplinită” atunci când Putin şi-a cerut scuze faţă de el pe 28 decembrie. Liderul rus a calificat accidentul drept „tragic”, fără a recunoaşte însă responsabilitatea Moscovei.
Kremlinul a declarat la momentul respectiv că sistemele de apărare antiaeriană au tras în apropierea oraşului Groznîi, unde avionul a încercat să aterizeze, pentru a devia atacurile cu drone ucrainene.
În zilele care au urmat tragediei, bloggeri militari ruşi au afirmat că explozia menţionată a avut loc deasupra districtului Naursky din Cecenia, unde erau staţionate la momentul respectiv mai multe unităţi militare ruse, inclusiv unităţi dotate cu sisteme de apărare antiaeriană, bazându-şi concluziile pe date din surse deschise.
Noile afirmaţii care leagă armata rusă de tragedia zborului 8243 al Azerbaijan Airlines apar într-un moment de escaladare rapidă a măsurilor judiciare între Rusia şi Azerbaidjan, în contextul în care relaţiile dintre cele două ţări au atins un nou minim.