Senatul SUA adoptă proiectul de lege al lui Trump privind reducerea impozitelor şi cheltuielilor publice, pregătind terenul pentru bătălia din Camera Reprezentanţilor

Senatorii republicani din SUA au adoptat marţi, cu o majoritate foarte mică, proiectul de lege al preşedintelui Donald Trump privind reducerea masivă a impozitelor şi a cheltuielilor, promovând un pachet care ar reduce impozitele, ar reduce programele de protecţie socială şi ar stimula cheltuielile militare şi pentru controlul imigraţiei, adăugând în acelaşi timp 3,3 trilioane de dolari la datoria naţională, transmite Reuters.
Legislaţia se îndreaptă acum către Camera Reprezentanţilor pentru o eventuală aprobare finală, deşi o mână de republicani şi-au exprimat deja opoziţia faţă de unele dintre prevederile Senatului.
Trump doreşte să promulge legea până la sărbătoarea Zilei Independenţei, pe 4 iulie, iar preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat că intenţionează să respecte acest termen.
Măsura ar prelungi reducerile fiscale introduse de Trump în 2017, ar acorda noi scutiri fiscale pentru veniturile din bacşişuri şi ore suplimentare şi ar creşte cheltuielile pentru armată şi controlul imigraţiei. De asemenea, ar reduce cu aproximativ 930 de miliarde de dolari cheltuielile pentru programul de sănătate Medicaid şi ajutorul alimentar pentru americanii cu venituri mici şi ar abroga multe dintre stimulentele pentru energia verde introduse de fostul preşedinte democrat Joe Biden.
Legislaţia, care a scos la iveală diviziunile dintre republicani cu privire la datoria naţională în creştere rapidă de 36,2 trilioane de dolari, ar majora plafonul datoriei autoimpus de guvernul federal cu 5 trilioane de dolari. Congresul trebuie să majoreze plafonul în lunile următoare, altfel riscă un default devastator.
Senatul a adoptat măsura cu 51 de voturi "pentru" şi 50 "împotrivă", vicepreşedintele JD Vance rupând egalitatea după ce trei republicani - Thom Tillis din Carolina de Nord, Susan Collins din Mâine şi Rand Paul din Kentucky - s-au alăturat tuturor celor 47 de democraţi care au votat împotriva proiectului de lege.
Votul a urmat unei dezbateri care a durat toată noaptea, în care republicanii s-au luptat cu preţul proiectului de lege şi impactul acestuia asupra sistemului de sănătate din SUA.
O mare parte din negocierile de ultim moment au avut ca scop câştigarea votului senatoarei republicane Lisa Murkowski din Alaska, care semnalase că va vota împotriva proiectului de lege fără modificări semnificative.
Proiectul final al Senatului include două prevederi care au contribuit la asigurarea votului acesteia: una care alocă mai multe fonduri pentru ajutor alimentar pentru Alaska şi alte câteva state, şi alta care prevede 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta spitalele rurale să facă faţă reducerilor drastice ale fondurilor Medicaid.
Votul în Camera Reprezentanţilor, unde republicanii deţin o majoritate de 220-212, va fi probabil strâns.
Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a declarat într-un interviu acordat lui Sean Hannity de la Fox News că liderii republicani vor încerca să promoveze proiectul de lege în Comisia pentru regulament miercuri dimineaţă şi să-l supună votului întregii Camere înainte de sărbătoarea de vineri, cu excepţia cazului în care planurile de călătorie vor fi afectate de furtunile care ameninţă zona Washingtonului.
„Sperăm să votăm până mâine sau joi cel târziu, în funcţie de întârzierile cauzate de vreme, de călătorii şi de toate celelalte – acesta este factorul imprevizibil pe care nu îl putem controla”, a declarat Johnson.
Un oficial al Casei Albe a declarat reporterilor că Trump va fi „profund implicat” în convingerea republicanilor din Camera Reprezentanţilor să aprobe proiectul de lege.
„Este un proiect de lege excelent. Are ceva pentru toată lumea”, a declarat Trump marţi, în cadrul unui eveniment din Florida. „Şi cred că va fi foarte bine primit în Camera Reprezentanţilor.”
O versiune iniţială a fost adoptată în mai cu doar două voturi în plus, iar mai mulţi republicani din Camera Reprezentanţilor au declarat că nu susţin versiunea Senatului, care, potrivit estimărilor Biroului Bugetar al Congresului, va adăuga 800 de miliarde de dolari la datoria naţională faţă de versiunea Camerei Reprezentanţilor.
Republicanii s-au străduit să găsească un echilibru între cererile conservatorilor de reduceri mai mari ale cheltuielilor pentru a diminua impactul asupra deficitului şi preocupările parlamentarilor moderaţi, care se tem că reducerile Medicaid ar putea afecta alegătorii lor, inclusiv prin reducerea serviciilor în zonele rurale.
House Freedom Caucus, un grup de conservatori radicali care au ameninţat în repetate rânduri că îşi vor retrage sprijinul pentru proiectul de lege fiscală, a criticat costul versiunii Senatului.
„Există un număr semnificativ de persoane îngrijorate”, a declarat reprezentantul republican Chip Roy, membru al Freedom Caucus, referindu-se la proiectul de lege al Senatului.
Un grup de republicani mai moderaţi din Camera Reprezentanţilor, în special cei care reprezintă zonele cu venituri mai mici, s-au opus reducerilor mai drastice ale Medicaid din planul Senatului.
Între timp, republicanii s-au confruntat cu îngrijorări separate din partea unui grup de republicani din Camera Reprezentanţilor din state cu impozite ridicate, inclusiv New York, New Jersey şi California, care au cerut o reducere mai mare a impozitelor pentru plăţile fiscale statale şi locale.
Legislaţia a atras şi critici din partea miliardarului Elon Musk, fostul aliat al lui Trump, care a criticat costul enorm al proiectului de lege şi a promis că va susţine adversarii legislatorilor republicani în alegerile de la jumătatea mandatului de anul viitor.
Se aşteaptă ca democraţii din Camera Reprezentanţilor să rămână în unanimitate împotriva proiectului de lege.
„Este cel mai mare atac asupra sistemului de sănătate american din istorie”, a declarat liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, reporterilor. „Este cel mai mare atac asupra nutriţiei din istoria Americii.”