Germania încă analizează furnizarea de rachete Taurus către Ucraina, afirmă Merz

Cancelarul german Friedrich Merz a declarat pe 1 iulie că decizia de a furniza rachete de croazieră Taurus Ucrainei rămâne în discuţie, dar a subliniat că Germania nu va deveni parte în război, scrie Kiev Post.
„A fost întotdeauna clar că, dacă furnizăm rachetele Taurus, aceste arme nu vor fi folosite de soldaţii germani, ci de ucraineni”, a declarat Merz pentru Tagesschau. „Acelaşi lucru este valabil, de altfel, şi pentru alte rachete de croazieră furnizate de Regatul Unit sau Franţa.”
Taurus este o rachetă de croazieră puternică, fiind capabilă să lovească ţinte la o distanţă de 500 de kilometri — o rază de acţiune mai mare decât armele cu rază lungă de acţiune pe care Ucraina le-a primit de la alţi parteneri.
În declaraţia sa pentru publicaţie, Merz a subliniat complexitatea sistemului Taurus, menţionând că este nevoie de o pregătire intensivă înainte ca forţele ucrainene să poată opera acest sistem. În ceea ce priveşte raza de acţiune, viteza şi sarcina utilă, racheta Taurus este similară cu Storm Shadow, produsă de divizia franceză a MBDA. Diferenţa principală constă în designul focosului — Taurus poate fi programat să detoneze după penetrarea ţintelor fortificate, cum ar fi buncărele sau instalaţiile fortificate.
„Problema pentru noi este că acest sistem este extrem de complex, iar instruirea soldaţilor durează cel puţin şase luni. Sunt deja instruiţi? Nu am convenit încă asupra acestui aspect”, a spus el. „Am discutat acest lucru cu preşedintele şi l-am ridicat şi în cadrul coaliţiei. Nu am început încă. Este şi rămâne o opţiune.”
Cancelarul a adăugat, de asemenea, că Germania nu va mai divulga public detalii despre sprijinul său militar acordat Ucrainei, pentru a împiedica Moscova să evalueze amploarea totală a asistenţei occidentale.
De când Rusia a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022, Germania a acordat Kievului aproximativ 47,8 miliarde de euro (aproximativ 51,8 miliarde de dolari) în total, sub formă de sprijin bilateral, devenind astfel al doilea cel mai mare donator al Ucrainei. Acest ajutor include echipamente militare, asistenţă umanitară, sprijin pentru refugiaţi, repararea infrastructurii şi ajutor financiar pentru energie şi ajutor de iarnă, sprijinul militar însumând aproximativ 28 de miliarde de euro (30 de miliarde de dolari).