China afirmă că următoarea reîncarnare a lui Dalai Lama trebuie aprobată de Partid

Liderul spiritual tibetan exilat, Dalai Lama, a declarat, miercuri, că instituţia veche de 600 de ani va continua să existe după moartea sa, o decizie care va avea un impact profund asupra adepţilor săi budişti, scrie France24.
Este o decizie istorică nu numai pentru tibetani, ci şi pentru susţinătorii din întreaga lume care îl consideră pe Dalai Lama un simbol al non-violenţei, al compasiunii şi al luptei neîncetate pentru identitatea culturală tibetană sub dominaţia chineză.
Cu toate acestea, China a declarat miercuri că reîncarnarea Dalai Lama „trebuie aprobată de guvernul central”.
„Reîncarnarea Dalai Lama, a Panchen Lama şi a altor mari personalităţi budiste trebuie aleasă prin tragere la sorţi dintr-o urnă de aur şi aprobată de guvernul central”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Mao Ning, într-o conferinţă de presă regulată, referindu-se la o metodă introdusă de un împărat din dinastia Qing în secolul al XVIII-lea.
„Guvernul chinez aplică o politică de libertate a credinţei religioase, dar există reglementări privind afacerile religioase şi metodele de gestionare a reîncarnării buddha-lor tibetani”, a spus Mao.
Potrivit tibetanilor, actualul lor lider spiritual este a 14-a reîncarnare a Dalai Lama, iar declaraţia sa a fost publicată înainte de împlinirea vârstei de 90 de ani, pe 6 iulie.
El a spus că a primit numeroase apeluri în ultimii 14 ani din partea diasporei tibetane din exil, a budiştilor din întreaga regiune himalayană, din Mongolia şi din anumite părţi ale Rusiei şi Chinei, „solicitând cu insistenţă continuarea instituţiei Dalai Lama”.
„În special, am primit mesaje prin diverse canale de la tibetani din Tibet care fac acelaşi apel”, a spus el într-o transmisiune video difuzată la începutul unei întâlniri a liderilor religioşi în oraşul indian din Himalaya, unde locuieşte de zeci de ani.
„În conformitate cu toate aceste cereri, afirm că instituţia Dalai Lama va continua”, a adăugat el, potrivit unei traduceri oficiale.
El şi mii de alţi tibetani trăiesc în exil în India de când trupele chineze au înăbuşit o revoltă în capitala tibetană Lhasa în 1959.
Vârsta sa înaintată a stârnit îngrijorări cu privire la viitorul conducerii tibetane şi la delicata chestiune a succesiunii sale.
În timp ce China îl condamnă considerându-l rebel şi separatist, Dalai Lama, recunoscut la nivel internaţional, se descrie ca un „simplu călugăr budist”.
Mulţi tibetani exilaţi se tem că China va numi un succesor pentru a consolida controlul asupra unui teritoriu în care a trimis trupe în 1950.
Dalai Lama a declarat însă miercuri că responsabilitatea identificării celui de-al 15-lea Dalai Lama „va reveni exclusiv” Gaden Phodrang Trust, biroul Dalai Lama cu sediul în India.
„Reiterăm că Gaden Phodrang Trust are autoritatea exclusivă de a recunoaşte viitoarea reîncarnare; nimeni altcineva nu are autoritatea de a se amesteca în această chestiune”, a adăugat el.