Un trauler francez s-a trezit "nas în nas" cu un submarin rusesc în Canalul Mânecii

Submarin rusesc din clasa Kilo (Wikipedia.org)
Redacţia
02.07.2025

Un trauler francez s-a trezit "nas în nas" cu un submarin de atac rusesc când acesta a ieşit la suprafaţă în Canalul Mânecii, în largul coastelor Bretaniei, scrie Reuters.

Echipajul traulerului Belenos, lung de 25 de metri, a fost şocat să vadă nava de clasă Kilo ieşind la suprafaţă la doar câţiva metri de nava lor, în timp ce pescuiau în apropierea insulelor Jersey şi Guernsey din Canalul Mânecii.

Rapoartele privind prezenţa navei ruseşti au apărut după ce un amiral francez a dezvăluit miercuri că o flotă fantomă de „aproximativ 900” de nave conduse de Rusia, Coreea de Nord şi Iran navighează pe mare, „o duzină” dintre acestea trecând prin Canalul Mânecii în fiecare zi.

Conform datelor MarineTraffic, un instrument de urmărire a navelor, Belenos a părăsit Roscoff, în Bretania, sâmbătă, în jurul orei 9.00 dimineaţa. Apoi a pescuit la nord de Roscoff, apropiindu-se de coasta de vest a insulelor Jersey şi Guernsey din Canalul Mânecii, când a avut loc întâlnirea.

Ouest-France, ziarul regional care a dezvăluit ştirea, a citat Prefectura Maritimă Atlantică, cu sediul la Brest, care a minimizat incidentul. Acesta a declarat: „Este un submarin care era urmărit de ceva timp; era pur şi simplu în tranzit”.

Cu toate acestea, ziarul a afirmat că era „foarte neobişnuit ca o astfel de navă să iasă la suprafaţă atât de aproape de un vas de pescuit”.

Prefectura a declarat: „O fregată franceză l-a însoţit în timp ce se îndrepta spre sud pentru a intra în Marea Mediterană sau pentru a naviga de-a lungul coastei africane, aşa cum fac în mod regulat unităţile ruse din Flota de Nord [cu sediul în Severomorsk] sau din Flota Baltică [din Kaliningrad].

„În general, submarinele ruseşti nu se ascund, deoarece ştiu că [noi] suntem conştienţi de prezenţa lor.”

„Doar Franţa a trimis o navă, dar informaţia a fost „transmisă aliaţilor”, conform protocolului.”

Numele submarinului nu a fost dezvăluit, dar pare a fi un submarin de atac convenţional diesel-electric, precum cele din clasa Kilo, produse în număr mare de Rusia.

Pescarii bretoni sunt precauţi în ceea ce priveşte ciocnirile cu submarine de la scufundarea traulerului Bugaled Breizh, pe 15 ianuarie 2004, care a provocat moartea tuturor celor cinci membri ai echipajului.

De mai mulţi ani, s-a crezut că o coliziune cu un submarin occidental a fost cauza scufundării, dar o anchetă din 2021 a concluzionat că nava s-a scufundat probabil din cauza agăţării echipamentului său de fundul mării, ceea ce a forţat-o să se oprească şi să ia apă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor