Supravieţuitori ai avionului azer prăbuşit în Kazahstan spun că au auzit bubuituri înainte de prăbuşire
Doi pasageri şi un membru al echipajului avionului Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit în Kazahstan au declarat, pentru Reuters, că au auzit cel puţin o bubuitură puternică în timp ce avionul se apropia de destinaţia sa iniţială, Groznîi, în sudul Rusiei.
Zborul J2-8243 s-a prăbuşit miercuri într-o minge de foc lângă oraşul Aktau din Kazahstan, după ce a deviat de la o zonă din sudul Rusiei unde Moscova a folosit în mod repetat sisteme de apărare antiaeriană împotriva dronelor de atac ucrainene. Cel puţin 38 de persoane au fost ucise, iar 29 au supravieţuit.
"După explozie... am crezut că avionul se va prăbuşi", a declarat Subhonkul Rakhimov, unul dintre pasageri. "Era evident că avionul fusese avariat într-un fel".
O altă altă pasageră a declarat pentru Reuters că şi ea a auzit o bubuitură puternică.
"Am fost foarte speriată", a declarat Vafa Şabanova, adăugând că a existat şi o a doua bubuitură.
Un însoţitor de bord i-a spus apoi să se mute în spatele avionului.
Ambii pasageri au spus că părea să existe o problemă cu nivelul de oxigen din cabină după bubuitură.
Însoţitorul de zbor Zulfugar Asadov a declarat că aterizarea a fost refuzată în Groznîi din cauza ceţii, astfel că pilotul a făcut ocol, moment în care s-au auzit bubuituri în afara avionului.
"Pilotul tocmai ridicase avionul când am auzit o bubuitură din aripa stângă. Au fost trei bubuituri", a menţionat el.
Azerbaidjan Airlines a suspendat vineri o serie de zboruri către oraşe ruseşti, opinând că prăbuşirea a fost cauzată de ceea ce a numit "interferenţe externe fizice şi tehnice". Totuşi, compania nu a detaliat care au fost aceste interferenţe.
Patru surse la curent cu concluziile preliminare ale anchetei Azerbaidjanului privind dezastrul au declarat joi, pentru Reuters, că apărarea antiaeriană rusă a doborât din greşeală avionul.
Rusia a declarat că este important să se aştepte finalizarea anchetei oficiale pentru a înţelege ce s-a întâmplat.
Aterizare accidentală
Avionul de pasageri Embraer (EMBR3.SA) zburase din capitala Azerbaidjanului, Baku, la Groznîi, în sudul regiunii Cecenia din Rusia, înainte de a vira sute de kilometri peste Marea Caspică.
"Căpitanul a spus că a fost sfătuit să aterizeze avionul pe mare, dar a decis să se îndrepte spre Aktau şi să aterizeze la sol", a declarat însoţitorul Asadov. "Căpitanul a avertizat că va fi o aterizare dificilă şi ne-a cerut să fim pregătiţi şi să pregătim pasagerii".
Avionul s-a prăbuşit pe malul opus al Mării Caspice, organismul rus de supraveghere a aviaţiei declarând că a fost o urgenţă care ar fi putut fi cauzată de un impact cu una sau mai multe păsări.
Imaginile filmate de pasagerii din avion înainte de prăbuşire arătau măşti de oxigen coborâte şi oameni purtând veste de salvare. Imagini ulterioare au arătat pasageri însângeraţi şi cu vânătăi coborând din avion.
Accidentul a subliniat riscurile pentru aviaţia civilă chiar şi atunci când aeronavele zboară la sute de kilometri de o zonă de război, în special atunci când este în desfăşurare un război major cu drone.
Printre catastrofele anterioare se numără doborârea zborului PS752 al Ukraine International Airlines în 2020 de către Gardienii Revoluţiei din Iran. În urma tragediei, toate cele 176 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.
În 2014, zborul MH17 al Malaysian Airlines a fost doborât deasupra estului Ucrainei de un sistem rusesc de rachete BUK. Cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului au murit în urma tragediei aviatice.
În 1983, Uniunea Sovietică a doborât zborul 007 al Korean Air Lines după ce acesta a deviat de la curs şi a zburat prin spaţiul aerian interzis. În 1988, în timpul războiului Iran-Irak, nava de război americană Vincennes a doborât un zbor Iran Air deasupra Golfului, toate cele 290 de persoane aflate la bord fiind ucise.
Războiul dronelor
Avionul Azerbaidjan Airlines a avut probleme în apropiere de Groznîi, care, deşi se află la peste 850 km de liniile frontului din Ucraina, este în continuare o ţintă repetată pentru dronele ucrainene care au lovit mult în spatele liniilor ruse.
Rusia utilizează echipamente avansate de bruiaj electronic pentru a deruta sistemele ucrainene de localizare şi comunicare a dronelor şi un număr mare de sisteme de apărare aeriană pentru a doborî dronele.
De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, companiile aeriene au zburat în jurul Ucrainei, iar Rusia a închis aeroporturi importante din sud-vestul ţării.
Autoritatea rusă de supraveghere a aviaţiei a declarat vineri că avionul azer a decis să schimbe ruta de la destinaţia sa iniţială din Cecenia, pe fondul ceţii dense şi a unei alerte locale privind dronele ucrainene.
Rosaviatsia a declarat că, de asemenea, căpitanului aeronavei azere i s-au oferit alte aeroporturi pe care să aterizeze, dar a ales Aktau din Kazahstan. Instituţia a mai transmis că va oferi un sprijin deplin anchetelor kazahe şi azere care analizează accidentul.
Întrebat cu privire la informaţiile potrivit cărora apărarea aeriană rusă ar fi doborât din greşeală aeronava, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat vineri că nu are nimic de adăugat şi că nu doreşte să ofere nicio evaluare până când ancheta oficială nu îşi va prezenta concluziile.