Noi detalii privind furtul artefactelor dace: Maşina folosită de hoţi pentru a fugi, găsită incendiată

Politia olandeza a publicat imagini din timpul jafului de la muzeul care gazduia artefacte dacice (Captura video)
Andrei Popescu
27.01.2025

Poliţia olandeză a prezentat noi informaţii în legătură cu jaful care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la Muzeul Drents din Assen, în timpul căruia au fost furate patru piese de aur din Tezaurul dacic expus, inclusiv faimosul “coif de aur de la Coţofeneşti”, împrumutat de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

Potrivit poliţiei, maşina folosită de suspecţi pentru a evada, un Volkswagen Golf de culoare gri închis, a fost găsită arsă sub un viaduct la aproximativ 7 kilometri de muzeu, în apropierea localităţii Rolde.

Ancheta a arătat că maşina a fost furată în noaptea de miercuri spre joi, 22 ianuarie, din Ingelandstraat din Alkmaar, iar plăcuţele de înmatriculare au fost, de asemenea, furate în aceeaşi perioadă, din satul Witmarsum. După furt, maşina a dispărut timp de aproape 48 de ore, până când a fost depistată lângă Muzeul Drents, la scurt timp după spargerea din 25 ianuarie, relatează Ziare.com.

La scurt timp după jaful de la muzeu, poliţiştii au primit o sesizare privind un incendiu de maşină în Rolde, unde a fost găsit Volkswagen-ul furat, cu plăcuţele de înmatriculare furate. Imagini de la locul incendiului arată cum un alt vehicul s-a oprit lângă maşina arsă, iar poliţia presupune că făptaşii au fugit în acest vehicul.

De asemenea, continuă site-ul citat, imaginile care circulă în mass-media arată un bărbat purtând o pălărie neagră şi o geantă de sport, mergând prin muzeu, iar un purtător de cuvânt al poliţiei din Nordul Olandei a confirmat că autorităţile sunt familiarizate cu aceste imagini, însă nu pot confirma dacă acea persoană este implicată direct în jaful de la muzeu. Investigaţiile continuă.

Unul dintre experţii în evaluări de artă cooptaţi în celula de criză constituită după furtul artefactelor dacice dintr-un muzeu olandez a opinat că jaful ar fi fost comandat de “un actor statal”, semnalează jurnalistul de investigaţie Cornel Ivanciuc.

“Expertul îşi expune scrupulos argumentele: jaful a fost comis într-o zi cu o rezonanţă specială pentru istoria românilor: Unirea Principatelor Române; este legitim ca România să fie privată de simbolurile ei culturale dat fiind faptul că acest stat se află în prima linie a cruciadei NATO împotriva intereselor Rusiei în Ucraina", susţine Ivanciuc.

Ministrul olandez al Culturii, Eppo Bruins, a declarat că “Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru a recupera obiectele şi pentru a-i urmări şi pedepsi pe vinovaţi. Aceste artefacte au o valoare inestimabilă pentru România şi moştenirea sa culturală”. Declaraţia reflectă angajamentul autorităţilor olandeze de a colabora la nivel internaţional pentru recuperarea acestor comori pierdute.

Expoziţia “Dacia – Regatul Aurului şi Argintului” se afla în ultimul său weekend la Muzeul Drents, atrăgând numeroşi vizitatori din întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor