România, risc de recesiune dacă nu luăm banii din PNRR care vin la pachet cu reforme. Avertismentul experţilor

Ioan Marcel Bolos (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.01.2025

România ar putea intra în recesiune dacă nu ia banii europeni care sunt alocaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi face reformele necesare, a avertizat Adrian Codirlaşu, preşedintele Asociaţiei CFA România, într-o emisiune Euronews la care a participat şi avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriş.

Jurnalist: Am văzut ce se întâmplă cu indicatorul de încredere macroeconomică, doar aş vrea să facem o proiecţie. Care ar fi variabilele pe anul acesta? De ce depind ele?

Adrian Codirlaşu (preşedintele Asociaţiei CFA România): Practic, pornim de la un fapt - economia performează sub potenţial. Anul trecut, în pofida unui impuls fiscal extrem de ridicat, vedem că economia a subperformat. Dacă avem noroc, o să avem undeva la 1% creştere economică, în condiţiile unui deficit bugetar de aproape 9% din PIB. Anul acesta e anul de după alegeri. În general, în anii ulteriori alegerilor, economia decelerează. Noi vom decelera, probabil vom decelera, sunt şanse, în minus, adică în recesiune. Însă, cumva, am putea evita lucrurile acestea dacă, să zicem, luăm banii europeni care ne sunt alocaţi şi respectăm PNRR-ul, că este spre binele economiei să implementăm acele reforme şi să facem investiţii. Asta aş vedea, cumva, ca o atenuare a acestei decelerări a economiei.

Jurnalist: Este o opinie.

Gabriel Biriş: Anul trecut am avut şi, domnul Codîrlaşu sigur mă poate corecta, anul trecut am avut creştere economică la limită, 1% din PIB, dar datorată exclusiv creşterii consumului, pentru că producţia industrială a scăzut. Or, România, apropo de potenţial, România ar trebui să-şi valorizeze potenţialul strategic în regiune. Ce facem cu potenţialul ăsta? Îl irosim. Şi cum îl irosim? Îl irosim prin tot felul de măsuri care pun o povară şi care, practic, descurajează orice fel de investiţii în România. De anul trecut se aplică impozitul minim pe cifra de afaceri. Adică, companiile plătesc impozit pe rulaj. Sunt industrii, vedem ce probleme are industria automotivă în vestul Europei. România, pe lângă cei doi mari producători de autoturisme, face foarte multe componente pentru autoturisme care se duc în vest. Industria aia are probleme, au probleme şi ai noştri.

Jurnalist: Totuşi, proiecţiile de creştere sunt din ce? Din servicii şi din construcţii.

Gabriel Biriş: Din servicii, construcţii şi consum. Construcţii, pentru că băgăm miliarde în infrastructură. Pentru că construcţiile civile, cel puţin în Bucureşti, s-au prăbuşit, domnul primar a blocat totul de patru ani de zile. Impozitul minim pe cifra de afaceri pune în dificultate producătorii mari români care, din cauza pieţei, sunt pe pierdere. Vor trebui să plătească impozit pe pierdere. Îi trimit pe producătorii români în pierdere, pentru că aveau marje de profit, chiar dacă aveau profit, era sub 1%, şi, plătind 1% din cifra de afaceri, se duc în pierdere. În momentul în care ai un impozit pe rulaj, nu mai vine niciun investitor serios, cu excepţia cazului în care îl atragi prin şpagă de la buget, adică prin ajutoare de stat. Impozitul pe construcţii este ucigător pentru tot ce înseamnă construcţii, aşa-numita taxă pe stâlp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor