Nicuşor Dan: România e în criză. Cred că aş fi mai util la Preşedinţie decât la Primăria Capitalei

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Andrei Pricopie
02.01.2025

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a apreciat, într-o intervenţie la postul B1 TV, că România trece în aceste momente printr-o criză profundă, motiv pentru care a decis să intre în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Jurnalistă: Aţi luat decizia de a candida. Care a fost declicul, momentul în care aţi zis... domnule, gata, la Bucureşti am făcut, mai fac ce se mai poate, vreau să ajung Preşedintele României?

Nicuşor Dan: Eu cred că, dacă faci politică în mod onest, încerci să te duci acolo unde poţi să ajuţi mai mult oamenii. Acum 6 luni, dacă îmi puneaţi întrebarea asta, părea că lucrurile sunt aşezate, societatea cumva acceptă modul în care lucrurile funcţionează: o să mergem toţi la vot, o să votăm răul cel mai mic sau, în fine, cu o oarecare speranţă de schimbare. Numai că pe 24 noiembrie lucrurile s-au schimbat în mod radical, asta este percepţia mea. Noi trăim o criză, dar, pe de altă parte, trăim o oportunitate de a schimba în sfârşit, având presiunea asta foarte mare a societăţii pe partidele politice, de a schimba fundamental modul în care funcţionează administraţia.

Şi atunci, logic, mi-am pus întrebarea dacă nu ar fi potrivit pentru această chestiune, din perspectiva luptei mele de a corecta nişte mecanisme în urbanism, construcţii, care a început acum 15 ani, din faptul că am această expertiză, cunosc instituţiile pentru că cunosc mecanismele de justiţie, şi asta e propunerea pe care am făcut-o societăţii. Cred că aş fi mai util la Preşedinţie decât la Primăria Capitalei.

Jurnalistă: Cu asta chiar pot să fiu de acord, dar întrebarea, de fapt, majoră e alta: de ce e mai potrivit Nicuşor Dan decât alţi candidaţi? Unii au mai fost, nu ştiu, prim-miniştri, alţii au fost parlamentari nu ştiu cât timp, alţii au fost, iată, preşedinte interimar pe vremea loviturii de stat din 2012. Au un bagaj politic la nivel mult mai înalt, dar nu doar la nivelul Capitalei. Deci ce are Nicuşor Dan în plus astăzi, ca să răspundă aşteptărilor, nu bucureştenilor sau oamenilor care locuiesc în Bucureşti şi au buletin de Cluj, Iaşi, Vaslui, ci românilor de pretutindeni?

Nicuşor Dan: Am spus asta în momentul în care am făcut anunţul. Eu cred că un preşedinte al României, România zilelor noastre, are trei obiective mari: unul, să apese, să preseze pentru refuncţionalizarea instituţiilor statului şi pentru diminuarea cât mai mult a corupţiei. Al doilea, să dea o direcţie României, pentru că nu o are, şi asta cum o face? Aducând specialişti, discutând, folosind resursele pe care România le are, în special din zona privată, din diaspora etc. Şi al treilea, să reuşească să vindece rănile unei Românii foarte fragmentate.

Pentru punctul 2 şi punctul 3, cred că trebuie să ai o putere de înţelegere astfel încât să defineşti nişte lucruri, şi pentru asta, cred eu, sunt oameni în România care pot să definească lucrurile astea, să aibă un dialog, să sintetizeze ceea ce îi spun şi specialiştii şi, respectiv, dialogul pe care clase sociale şi culturale diferite îl au.

Pentru chestiunea de reformă a statului şi limitarea corupţiei cred că îţi trebuie o cunoaştere foarte bună a mecanismelor administrative, o cunoaştere foarte bună a mecanismelor juridice, pentru că corupţia şi funcţionarea vin mână în mână cu justiţia. Şi trebuie, de asemenea, o experienţă politică, pentru că politica este despre majorităţi şi despre negociere, de a lăsa de la tine, dar a-ţi urma ţelul. Şi cred că, pe aceste chestiuni, eu am arătat că am excelat: şi cu sutele de procese pe care le-am făcut pe urbanism înainte, şi cu normalizarea funcţionării administraţiei publice din Bucureşti. Şi cred că aici sunt relativ puţini oameni care pot să facă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor