Nicuşor Dan, despre demolarea Halei Matache: Vom depune plângere penală împotriva municipalităţii şi Ministerului Culturii (interviu)
alte articole
Lucrările pentru demolarea Halei Matache au fost demarate la începutul săptămânii, luni seară, după ce Primăria Generală a Capitalei a emis autorizaţia de demolare, potrivit declaraţiilor preşedintelui Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, acordate publicaţiei Epoch Times. Tot luni seară, mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor au chemat poliţia, care a discutat cu şeful de şantier, cerându-i autorizaţia emisă de municipalitate. Nicuşor Dan a precizat că a cerut poliţiei să i se prezinte documentul. Autorităţile doar i-au transmis acestuia că autorizaţia există, însă au refuzat să i-o arate.
Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" a afirmat, pentru Epoch Times, că va depune, în cursul zilei de miercuri, o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 împotriva primarului general, Sorin Oprescu şi a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pentru că demolarea Halei Matache încalcă prevederile Legii nr. 442/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care stipulează că desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală a unui monument istoric constituie infracţiune şi se sancţionează în conformitate cu legea. O altă prevedere a legii aprobă mutarea unui monument în cazuri extreme, precum alunecare de teren sau cutremur.
Astfel, în plângerea formulată de Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”, semnată şi de alte organisme nonguvernamentale, se solicită Parchetului începerea urmăririi penale împotriva edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, arhitectului-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu şi Secretarului General al Municipiului Bucureşti, Tudor Toma, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere a monumentului istoric Hala Matache Măcelaru, avizarea lucrărilor de demolare a imobilului şi abuz în serviciu.
De asemenea, începerea urmăririi penale este solicitată şi pentru ministrul Culturii, Daniel Barbu, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Radu Boroianu, directorul executiv, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, Marius Damian şi a altor persoane care “au semnat autorizaţia de strămutare/mutare prin desfacere, avizul Ministerului Culturii, avizul Direcţiei pentru Cultură Bucureşti şi documentaţiile tehnice întocmite în vederea emiterii acestora”.
Totodată, în plângerea penală se solicită Parchetului sistarea lucrărilor de demolare ilegale.
Reprezentanţii ONG-urilor afirmă în plângere că demolarea Halei nu intră sub incidenţa unui caz extrem, care impune mutarea acesteia de pe actualul amplasament cu câţiva metri mai în spate pentru a face loc bulevardului Uranus, care va lega Guvernul de Parlament, lucru ce reiese şi din comunicatul Primăriei Capitalei din 2 august 2011.
“Nu ne aflăm într-un caz extrem. Chiar dacă admitem necesitatea şoselei, aceasta poate fi construită, la aceeaşi capacitate, cu păstrarea monumentului istoric. Dovezi în acest sens sunt constituite de:
- comunicatul comun al Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Ministerului Dezvoltării din 2 august 2011
- avizul Ministerului Dezvoltării nr. 17/2012
Comunicatul comun al Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Ministerului Dezvoltării afirmă fără echivoc. Referitor la Hala Matache au fost dispuse măsuri de conservare şi punere în siguranţă până la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric şi au fost stabilite următoarele date de tema pentru întocmirea proiectului tehnic de infrastructură:
- păstrarea amplasamentului actual al Halei Matache;
- păstrarea poziţiei căii de rulare pe partea de est a Halei, prin diminuarea nesemnificativă a benzilor de circulaţie, cu respectarea profilului de 4 benzi auto plus 2 benzi tramvai.
Avizul Ministerului Dezvoltării nr. 17/2012 confirmă această soluţie tehnică”, scrie în plângerea formulată de Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul” către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.
Lucrările pentru demolarea Halei Matache se desfăşoară în spatele unui gard înalt de circa doi metri, acoperit cu un plastic opac, care nu lasă să se vadă nimic din exterior, informează b365.ro. Hala este înconjurată şi ea de încă un zid, ridicat acum o săptămână. Aici, mai mulţi muncitori şi utilaje de construcţii lucrează pentru a demola Hala Matache.
Imobilul Hala Matache Măcelaru din Piaţa Haralambie Botescu nr. 10 a fost construită între 1887-1899 şi este un monument al arhitecturii inginereşti din secolul al XIX-lea. În mod ironic, după un secol, aceasta a ajuns să fie demolată de reprezentanţii aceleiaşi autorităţi locale care au construit-o acum 114 ani şi care în prezent figurează pe Lista monumentelor istorice, cu “codul B-II-m-B-18182”, conform documentului remis redacţiei Epoch Times de către Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”.
Pentru a afla mai multe informaţii despre stadiul lucrărilor de demolare a Halei Matache, precum şi despre demersurile pe care le vor întreprinde organizaţiile neguvernamentale, pe lângă acea plângere penală ce va fi depusă miercuri la Parchet, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”.
Epoch Times redă cititorilor noştri interviul complet cu fostul candidat la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, în prezent preşedinte al Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul” care se implică activ în vederea protejării patrimoniului românesc.
***
Reporter Epoch Times: Spuneaţi că o să depuneţi o plângere penală împotriva Primăriei Generale a Capitalei şi a Ministerului Culturii. Aţi făcut deja acest demers?
Nicuşor Dan: Nu am depus-o încă, pentru că mai aşteptăm să vedem dacă semnează alte ONG-uri. O să o depune azi (miercuri, 27 martie 2013 – n.r.) la ora 12.00, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, spune că pe sub Hala Matache trece un canal de scurgere şi că este o problemă tehnică cu el, că este scump pentru Primărie să întreţină Hala, că ONG-urile ar trebui să facă altceva, că sunt alte monumente în pericol. Dar nu a răspuns la obiect la acuza pe care i-am adus-o. Adică legea este clară.De aceea am trimis plângerea aceasta presei, ca să poată verifica toată lumea cine are dreptate
Reprezentanţii municipalităţii susţin că au autorizaţie de demolare. Aţi solicitat să vedeţi această autorizaţie? Există? Aţi văzut-o?
Ştiu numai că atunci, luni noaptea, am chemat poliţia, prin 112, şi poliţia a cerut de la şeful de şantier autorizaţia. Şeful de şantier a arătat-o poliţiei, dar poliţia nu mi-a arătat-o şi mie. Asa este procedura, nu este nimic ilegal în felul în care a procedat poliţia. Deci poliţia mi-a spus numai că au vazut autorizaţia şi că ea a fost emisă luni. Asta este o autorizaţie emisă de primarul general, în baza unor avize emise de Ministerul Culturii, care probabil că există. Eu nu le-am văzut. În dezbaterea publică, ştiţi că a fost o dezbatere publică luni şi am cerut să
vedem avizul acesta şi n-au vrut să ni-l arate.
Aţi cerut la Primărie să vă arate avizul de demolare?
La Primărie da. Am cerut să ne arate şi nouă avizul şi n-au vrut să ni-l arate. În orice caz, fie că au, fie că n-au avizele acestea, tot ilegal este. Adică dacă au avize de la Ministerul Culturii înseamnă că şi avizele sunt ilegale şi tocmai de aceea am făcut plângere şi împotriva ministrului (Daniel Barbu – n.r.).
Deci consideraţi că este un soi de complicitate, dată de faptul că atunci când a eliberat ministrul Culturii acel aviz către Primărie ştia că încalcă Legea nr. 442/2001 privind protejarea monumentelor istorice?
Da, exact, da.
Aţi cerut sau veţi cere demisia ministrului Daniel Barbu pentru felul în care a gestionat această situaţie şi faptul că a eliberat acest aviz?
Este cumva de la sine înţeles, din moment ce am făcut plângere penală împotriva lui. Şi oricum, nu vrem să cerem lucruri care nu se vor întâmpla.
A avut vreo poziţie oficială ministrul Culturii, Daniel Barbu? A emis vreun comunicat care să transmită poziţia oficială a ministerului?
Întâmplător am fost invitat aseară la postul de televiziune Digi 24 şi eu am fost de la 21.30, ministrul a fost de la 21.00 la 21.30 şi am apucat să văd ce a spus. A spus tot felul de tâmpenii: că pe sub Hala Matache trece un canal de scurgere şi că este o problemă tehnică cu el; că este scump pentru Primărie să întreţină Hala; că ONG-urile ar trebui să facă altceva, că sunt alte monumente în pericol. Dar nu a răspuns la obiect la acuza pe care i-am adus-o. Adică legea este clară. Tocmai de aceea am ales să trimitem plângerea aceasta presei, ca să poată verifica toată lumea cine are dreptate.
Totuşi, având în vedere că şi Hala Matache este încadrată la monumente istorice, de ce ar trebui organizaţiile neguvernamentale să nu depună eforturi ca aceasta să nu fie distrusă, la fel ca oricare alt monument istoric?
Da, bineînţeles.
Arhitectul-şef al Primăriei Capitalei, Gheorghe Pătraşcu v-a comunicat ceva în legătură cu demolarea Halei Matache? Are vreo poziţie legat de ceea ce se întâmplă?
El a participat la dezbaterea publică de luni. Numai a bufnit aşa. Bineînţeles că niciunul dintre subordonaţii lui Sorin Oprescu nu i se opun pe faţă, cel puţin. Ce gândesc ei în privat pe mine nu mă interesează, ci ce fac ei în mod oficial.
De ce credeţi că nu există, în general, o mai bună susţinere politică, a parlamentarilor de exemplu, atunci când vine vorba de protejarea monumentelor de patrimoniu?
Pentru că mulţi dintre ei nu înţeleg că patrimoniul este o chestie de natură economică. Deci este o chestiune pur economică. Franţa câştigă din turism, şi turismul în bună măsură este generat de patrimoniul ei, 70 miliarde de euro. Ei nu înţeleg lucrul ăsta. Consideră că este aşa o chestiune estetică ce îi priveşte numai pe anumiţi pasionaţi.
Pentru ca tot aţi adus în discuţie valoarea turistică a monumentelor istorice, aţi încercat să vorbiţi cu ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, pentru a-i solicita ajutorul în protejarea patrimoniului românesc?
Da, chiar nu mi-a venit ideea asta. Ar fi fost o idee bună chiar înainte să înceapă lucrările de demolare a Halei Matache. În fine, am încercat să vorbim cu tot felul de oameni care sunt influenţi, fie în PNL, fie în PSD. N-o să vă spun cu cine, dar nu au vrut să intre în scandalul acesta.