Proiectul de modernizare a zonei Gara de Nord-Hala Matache, o contraofensivă la proiectul Diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus a Primăriei Capitalei
Proiectului de regenerare urbană pentru zona Matache-Gara de Nord propus de 30 de profesionişti, urbanişti, arhitecţi, ingineri şi critici de artă, bulevardul pietonal la Gara de Nord, va schimba total aspectul zonei. Astfel Hala Matache va fi restaurată, piaţa modernizată cu acoperiş din panouri fotovoltaice, cât şi o serie de spaţii verzi şi piaţete pietonale. Planul de reorganizare a zonei este o contraofensivă a societăţii civile la proiectul de construire a Diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus, propus de Primăria Municipiului Bucureşti, notează b365.ro.
Deoarece proiectul Primăriei Capitalei de construire a Bulevardului Uranus a dus la demolarea unor monumente istorice, punând în pericol inclusiv Hala Matache a iscat o serie de proteste, critici şi proteste în instanţă, un grup de 30 de profesionişti s-au gândit să propună o contraofensivă prin proiectul de regenerare a cartierului Berzei-Buzeşti şi a împrejurimilor Halei Matache Măcelaru.
Astfel, aceştia au făcut un studiu de analiză urbană, în căutarea unor soluţii pentru această zonă, ce ulterior au fost publicate în volumul "Cui i-e frică de cartierul Matache? Principii de regenerare urbană pentru zona Matache - Gara de Nord din Bucureşti". Dacă Primăria a refăcut planul din zona destinată şoferilor, grupul de profesionişti voluntari au reorganizat-o pentru pietoni.
Una dintre soluţiile arhitecţilor: Promenada Gării, primul bulevard pietonal
Autorii proiectului consideră că una dintre primele soluţii de regenerare urbană a acestei zone propuse de cei 30 de profesionişti a fost organizarea unui concurs de idei.
"Rolul concursului este de a căuta soluţiile cele mai bune pentru regenerarea şi dezvoltarea durabilă a cartierului. Nodul cu cinci braţe de la intersecţia bulevardului Gării cu străzile Cameliei, Atelierului, Baldovin Pârcălabu are o importanţă covârşitoare în evoluţia cartierului. Modul în care este tratat şi se va dezvolta va determina şi soarta cartierului. Concursul de soluţie trebuie să includă acest punct şi să permită participanţilor o viziune liberă asupra modului de rezolvare a nucleului", reiese din proiectul de regenerare urbană a zonei Matache-Gara de Nord.
De asemenea, grupul de arhitecţi voluntari se întreabă „cum ar fi dacă: Hala Matache Măcelaru ar fi renovată şi redeschisă pentru măcelarii.
"Ar avea un punct de informaţii şi comunicare cu cartierul. Piaţa ar fi mai mare, cu zonă centrală de tarabe, iar pe margini ar fi magazine pe două niveluri. Ar fi intrari din toate părţile şi un parcaj subteran. Ar fi magazine de alimente, dar şi cafenele şi restaurant. Peste piaţă ar fi un acoperiş modern, cu panouri fotovoltaice care generează energie curată. Înspre Gară magazinele s-ar schimba, s-ar mări. Ar veni lume din tot oraşul, dar şi călători abia sosiţi cu trenul. În apropiere s-ar construi noua Filarmonică din Bucureşti. Ar fi concerte şi festivaluri, ar veni multă lume, turişti", potrivit proiectului.
Totodată, arhitecţii propun în proiect legarea zonei Gării de Nord de Hala Matache şi a centrului oraşului prin Promenada Gării, primul bulevard pietonal din Capitală, care va avea şi piste pentru biciclişti şi o bandă pentru autobuze şi troleibuze.
"De-a lungul bulevardului s-au identificat trei zone cu caractere diferite: zona Parcului Gării, zona Ministerului Transporturilor şi zona Pieţei Matache. Pentru unificarea traseului cu o pronunţată vocaţie comercială, pentru o imagine urbană mai plăcută şi pentru atractivitate mai mare pentru pietoni, frontul de blocuri de pe latura de nord-est se completează, la parter, cu un portic cu lăţimea de 5 m, care să permită extinderea magazinelor cu circa 2 m şi cu o zonă de trecere liberă de 3 m. Apartamentele de la etajul 1 vor beneficia de o terasă verde proprie. Parcul Gării este repus în valoare şi introdus în conştiinţa urbană prin amenajări noi", explică Arhitecţii Voluntari.
Arhitecţii propun şi reamenajarea Pieţii Gării de Nord
Tot pentru regenerarea zonei, arhitecţii voluntari propun şi reamenajarea Pieţii Gării de Nord prin restructurarea traficului rutier. Prin urmare, această zonă va fi transformată într-o piaţetă pietonală, sub care va fi amenajată, într-o etapă ulterioară o parcare multietajată, de aproximativ 248 locuri pe nivel, care va avea legătură directă cu clădirea Gării. Funcţiunile noii piaţete a Gării de Nord vor fi comerciale şi de servicii printr-un punct de informare turistică, plantaţii, locuri de parcat biciclete sau scutere, o zonă de taxiuri şi locuri de recreere.
"Cum ar fi dacă: Aş veni pentru prima dată în Bucureşti. Din Gară aş ieşi într-o piaţă largă pietonală, într-un colţ ar fi multe taxiuri, ar fi terase şi restaurante, chioşcuri de flori, ar fi plin de lume, copaci şi locuri de stat. Aş putea traversa strada şi aş merge liniştit pe bulevardul pietonal, pe lângă un parc frumos şi vesel. (...) într-un sfert de oră aş ajunge în Piaţa Matache", se arată în proiect.
Principalii autori ai volumului "Cui i-e frică de cartierul Matache? Principii de regenerare urbană pentru zona Matache - Gara de Nord din Bucureşti" sunt preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţăgănaş,arhitectul-şef al regiunii Bruxeless, Oliver Bastin, urbanistul Gruia Bădescu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, criticul de artă Mirela Duculescu şi sociologul Vintilă Mihăilescu.