Sorin Oprescu „vânează” ultimul aviz pentru Hala Matache

Imagine din cartea "Cui i-e frica de cartierul Matache", reprezentand o propunere computerizata realizata de Arhitectii Voluntari.
Imagine din cartea "Cui i-e frica de cartierul Matache", reprezentand o propunere computerizata realizata de Arhitectii Voluntari. (The Epoch Times Romania)

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că îi face o curte acerbă ministrului Culturii, Puiu Haşotti, având nevoie de avizul acestuia pentru mutarea Halei Matache, la construirea Diametralei Buzeşti – Berzei. Întrebat despre Hala Matache, Oprescu a răspuns: "E un subiect drag mie. (...) De trei ani şi jumătate, lipsind sângele în instalaţia unor factori de decizie, am înghiţit numai promisiuni. S-a trecut de comisia tehnică, s-a trecut de comisia MDRT, avem şi avizul dânşilor, urmează să avem şi avizul Ministerului Culturii".

Primarul general declara în 20 septembrie că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată "exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo", pentru construcţia drumului.

Pentru aceasta, Primăria Capitalei trebuie să aibă însă avizul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), precum şi pe cel al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Hala Matache fiind un monument istoric.

"S-a propus o comisie interplanetară care să discute, care n-are niciun fundament legislativ", a mai spus Oprescu după ce a anunţat că a obţinut deja avizul MDRT.

ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti care se opun mutării Halei Matache anunţaseră, după o discuţie cu secretarul de stat Marcel Boloş de la MDRT, în 24 septembrie, că acest subiect va fi discutat într-o şedinţa comună a Comisiei Tehnice de Urbanism din Ministerul Dezvoltării şi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI) din Ministerul Culturii, în condiţiile în care comisia responsabilă din MDRT nu dăduse încă avizul.

Avizul Ministerului Culturii trebuie semnat de ministrul Puiu Haşotti, după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. "Îi fac o curte acerbă ministrului Culturii pentru a da voie cetăţenilor din zonă să ne luăm jucăriile de acolo, să dăm drumul la primele două părţi ale diametralei Buzeşti - Berzei", a mai declarat Oprescu.

Primarul a mai precizat că soluţia rămâne cea anunţată, respectiv a mutării, pentru că nu are alte variante din punct de vedere tehnic. "Nu pot să curbez atâta linia de tramvai, iar ca să expropriez pe stânga m-ar costa 50 de milioane de euro", a mai spus edilul.

Potrivit ministrului Eduard Hellvig, mutarea Halei Matache ar urma sa fie discutată de CNMI în următoarea şedinţă a comisiei.