Protest miercuri, în Capitală, al organizaţiilor nonguvernamentale împotriva dărâmării Halei Matache

Hala Matache (Epoch Times România)
Ana Petrescu
13.02.2013

Mai mulţi reprezentanţi ai diferitor organizaţii nonguvernamentale au organizat un miting de protest, în faţa Ministerului Culturii, în speranţa că îl vor convinge pe ministrul Daniel Barbu să nu mute, prin demolare şi reconstruire, Hala Matache, anunţă b365.ro.

ONG-urile nu sunt de acord cu părerea reprezentanţilor Municipalităţii, potrivit căreia demolarea Halei Matache este singura variantă. Astfel, aceştia au prezentat soluţii alternative, mult mai puţin costisitoare, care nu au fost luate în considerare atunci când a fost emis avizul de mutare a Halei Matache de către Comisia Monumentelor Istorice.

Peste 50 de persoane au participat la acest protest care a fost organizat de Platforma pentru Oraşe Durabile, alcătuită din mai multe organizaţii nonguvernamentale, precum Pro Patrimoniu, Activ Watch, Salvaţi Dunărea şi Delta, ProDoMo, Miliţia Spirituală. S-a alătura protestului şi fostul candidat la şefia Primăriei Capitalei, Nicuşor Dan, în prezent preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Protestatarii au cerut ministrului Culturii, Daniel Barbu, să respingă avizul pentru demolare şi să reia procedura de avizare, care să ia în calcul şi soluţia de menţinere a Halei Matache pe actualul amplasament.

Oamenii prezenţi la manifestaţie au scandat lozinci precum "Barbu tu eşti academic/ Te rog să nu fii nemernic", "Şapte moduri de salvare, pe Oprescu-n cot îl doare", "Nu începeţi un mandat/ Luând decizii cu păcat", "Primăria să arate/ De ce altfel nu se poate", "Barbu, fii tu ministru/ Că Oprescu-i doar sinistru".

La sfârşitul lunii ianuarie a.c., comisia Naţională a Monumentelor Istorice a hotărât ca Hala Matache să fie mutată cu aproximativ 40 de metri mai în spate faţă de poziţia actuală. Autorităţile au decis acest lucru, deoarece se intenţionează construirea Diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus, un bulevard ce va face legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa de Flori, potrivit Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti.

Cu toate aceste, reprezentanţii ONG-urilor susţin că "Bulevardul are loc pe lângă hală, bine-merci. Şi e clar că a păstra e mai ieftin decât a demola şi reconstrui".

În prezent, pentru a putea muta Hala Matache, Municipalitatea nu mai trebuie decât să obţină aviz de la Ministerul Culturii.

"Avizul consultativ existent acum a fost emis fără a considera această opţiune. Noi putem demonstra că soluţia noastră este una mult mai ieftină şi protejează monumentele istorice", a declarat o reprezentată a Arhitecţilor voluntari pentru publicaţia mai sus menţionată.

Grupul Arhitecţilor voluntari a realizat un studiu care relevă faptul că noul bulevard poate fi construit şi fără demolarea clădirii, care este un monument istoric, construit în 1887. În plus, această mutare ar costa mai mult.

Potrivit datelor studiului, hala nu ar trebui demolata, cele patru benzi ale Diametralei Buzesti-Berzei- Uranus încăpând fară probleme, singurul compromis care trebuie făcut este ca trotuarul să treacă prin porticul clădirii. Astfel, propunerea făcută de arhitecţi este pietonalizarea bulevardului Gării de Nord şi reamenajarea pieţei din faţa gării şi a spaţiilor publice din zonă.

Proiectul realizat de arhitecţii voluntari a fost premiat în toamna anului trecut la Bienala de Arhitectură Bucureşti, la categoria ”Studii şi proiecte finalizate şi nerealizate”.

Arhitectul Şerban Sturdza este cel care a prezentat argumentele în favoarea păstrării Halei Matache pe actualul amplasament. "Mi-a spus că numai în locul lui să nu fiu", a declarat, pentru publicaţia mai sus amintită, Şerban Sturdza.

În septembrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu motiva relocarea Halei Matache, prin demolare şi reconstruire, prin "cheltuielile fantastice" pecare trebuie să le suporte Municipalitatea.

"Să lămurim o dată cu Hala Matache. Nu pot să o ţin, domne, pe loc, sunt nişte cheltuieli fantastice, şi atunci o să o mut exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo. Nu fac pe nebunul, chiar asta e distanţa. A fost ideea şi doi ani ani şi jumătate am tot stat în discuţii sterile. Am respectat şi societatea civilă, am prezentat şi planurile, dacă se poate face. Linia de tramvai avea un circuit, dar nu asta ne împiedica, ci infrastructura. Există totuşi o zonă gravitaţională de unde curg dejecţiile, chiar sub hală este o coloană de drenaj care este făcută undeva din anii 1932-1933. Nu a mai umblat nimeni acolo", declara atunci Sorin Oprescu, după ce Comisia Tehnică de Urbanism a Ministerului Dezvoltării aprobase mutarea Halei Matache pentru a face loc diametralei Berzei - Buzeşti - Uranus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor