Clădiri de patrimoniu deteriorate, în 2012

Imobil vechi (Epoch Times România)
Ioana Statescu
08.01.2013

Casa scriitorului Mihail Sadoveanu, Moara lui Assan sau celebra casă de pe strada Visarion 8 sunt doar câteva dintre clădirile de patrimoniu din Bucureşti care au fost demolate sau arse, în 2012. Dacă în unele cazuri focul a izbucnit din neatenţie, sunt şi situaţii în care există suspiciuni că incendiile ar fi fost provocate pentru a elibera terenul de clădirea monument. Cât priveşte imobilele de patrimoniu demolate, acestea au fost lăsate să se deterioreze, fără a se interveni pentru consolidarea lor şi să cadă pradă hoţilor de fier vechi.

Potrivit site-ului b365.ro, printre clădirile de patrimoniu din Capitală aflate în stare critică se numără şi celebra clădire monument istoric aflată la intersecţia bd. Lascăr Catargiu cu strada Visarion, construită după planurile arhitectului Ion D. Berindei. Aceasta, practic, a dispărut în 2012, fiind furată bucată cu bucată, în locul acesteia urmând să se construiască un bloc de 5 etaje.

Unul dintre imobilele care au ars în anul care tocmai s-a încheiat este clădirea de la adresa Şos. Kiseleff, nr. 45. Construită în perioada interbelică, clădirea de patrimoniu, care are o copie în miniatură a grădinilor din Versailles, a fost cuprinsă de flăcări pe 3 iunie 2012. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti anunţau la acea dată că focul a fost pus intenţionat chiar de fiul proprietarei, care vrea să construiască un ansamblu de blocuri pe teren. Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti a dat, în octombrie 2012, un nou aviz pentru demolarea celor două clădiri interbelice de pe Şos. Kiseleff nr. 45, următorul pas fiind obţinerea autorizatei de demolare. În locul celor două imobile interbelice, proprietarul voia să construiască cinci blocuri cu cinci etaje. Proiectul nu a fost, însă, aprobat de Primăria Capitalei.

În luna iunie 2012, un incediu puternic a izbucnit la o altă clădire de patrimoniu din Bucureşti. Pe 7 iunie, Moara lui Assan a ars mai bine de 8 ore. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2 declara, imediat după incident, că este foarte posibil ca focul să fi fost pus de oamenii străzii. Totodată, societatea civilă şi Ministerul Culturii sunt de părere că este puţin probabil ca focul să nu fi fost provocat. Moara lui Assan a fost afectată de un incendiu puternic şi în 2008, atunci când reprezentanţii societăţii civile au spus că focul a fost pus intenţionat pentru ca proprietarii să poată demola clădirea şi să construiască altceva în loc. Până în prezent nu s-a găsit niciun vinovat.

Casa în care a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu, situată pe strada Barbu Delavrancea, nr. 47 din Capitală, a fost, de asemenea, mistuită de flăcări, pe 23 decembrie. Locuitorii din zonă spun că în imobil se adăposteau câţiva oameni ai străzii şi că focul ar fi izbucnit din cauza unor instalaţii de încălzire improvizate de aceştia. În 2004, Ministerul Culturii a hotărât declasarea imobilului din lista monumentelor istorice, ordinul de declasare fiind semnat de ministrul Răzvan Teodorescu.

Numeroase imobile de patrimoniu sunt, în prezent, în pericol de demolare. Una dintre acestea este casa de pe strada Cristian Tell, nr. 16- 16A. Clădirea, cu o vechime de peste 100 de ani, în care ar fi locuit Dimitrie Ghika, este la un pas de demolare, iar beneficiarii, societatea Romtal Invest, au depus deja actele pentru obţinerea autorizaţiei de desfiinţare. Mai mult, pe teren este aprobat un Plan Urbanistic Zonal care permite construirea unui bloc de cinci etaje. Construcţia noului imobil a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în 2009. Potrivit experţilor, Planul Urbanistic a fost eliberat cu nerespectarea legii.

"Imobilul din str. Cristian Tell se află la mai puţin de 100 m de un monument de grupă valorică A (valoare culturală naţională sau internaţională), Casa Miţa Biciclista, din str. Biserica Amzei, nr. 9. Un PUZ în zona de protecţie a unui monument de grupa A, trebuie să aibă avizul Direcţiei Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii, nu al Direcţiei de Cultură Bucureşti. Acelaşi motiv, lipsa avizului corespunzător, a determinat recenta anulare în instanţă, la solicitarea Salvaţi Bucureştiul, a autorizaţiei de desfiinţare a clădirilor din Şos. Kiseleff 45-45A", a declarat Florin Bălteanu, arhitect şi reprezentant al Observatorului Urban al Uniunii Arhitecţilor.

Hala Matache este un alt monument istoric, vandalizat de aproape doi ani de hoţii de fier vechi. Primăria Capitalei a expropriat acest imobil, în 2010, pentru construirea Diametralei Buzeşti - Berzei - Uranus şi ar fi trebuit să asigure paza şi protecţia sa, însă Hala Matache a fost lăsată în paragină.

O altă clădire de patrimoniu aflată într-o stare avansată de degradare este Casa Miclescu, de pe Şos. Kiseleff, nr. 35-37. Imobilul este lăsat în paragină de mai bine de 10 ani. În perioada interbelică, în acest imobil au locuit colonelul Radu Miclescu şi soţia sa, Elsa Florescu. În 1948, regimul comunist i-a confiscat bătrânului colonel casa pentru că nu şi-a mai putut plăti impozitul. În aceeaşi casă a locuit şi pictorul Ştefan Szonyi cu familia sa. Tot aici, fiica pictorului, Julieta Szonyi, a jucat rolul Otiliei, în cunoscutul film "Enigma Otiliei", o parte dintre filmări realizându-se chiar în acest monument istoric. În 1994, casa a fost vândută de un urmaş al familiei Miclescu fostului antrenor al Stelei, Dumitru (Titi) Dimitriu şi lui Ilarian Puşcoci, care, după ce au cumpărat casa, au lăsat-o să se degradeze, transmite b365.ro.

În 2006, Ministerul Culturii a cerut chiar începerea urmăririi penale împotriva actualilor proprietari, deoarece lasă monumentul istoric să se autodistrugă, dar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a decis neînceperea urmăririi penale pe motiv că "atitudinea de pasivitate cu privire la degradarea unui bun nu este sancţiune, ci doar împiedicarea măsurilor de conservare ori de salvare a unui bun sau înlăturarea măsurilor luate în acest sens".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor