Hala Matache a devenit o fortăreaţă
alte articole
Un zid din plăci de beton de câţiva metri înălţime se ridică în jurul Halei Matache, zeci de muncitori lucrând zi de zi pentru ridicarea "fortăreţei" din jurul monumentului de pe strada Berzei.
După ani de controverse şi scandaluri – după cum scrie B365.ro -, muncitorii intervin asupra monumentului părăsit din zona Gării de Nord. Zidul este format din plăci de beton ce alcătuiau foste căi de rulare pentru tramvai. Acestea sunt ridicate prin structuri metalice de rezistenţă ancorate în sol, înalte de circa 4-5 metri. Deasupra plăcilor de beton a fost montat pe unele părţi ale clădirii şi un rând suplimentar de structură învelită într-un material plastic alb.
Scopul "marelui zid" de la Matache este de a proteja clădirea de hoţi sau de persoanele fără adăpost care au devastat deja interiorul clădirii în ultimii ani, după cum afirmă muncitorii din zonă, care spun că zidul are rostul de a proteja clădirea, care urmează în curând să fie demolată şi mutată.
În momentul în care utilajele se pregăteau să ridice "fortăreaţa" de la Matache, mai multe ONG-uri au ţinut o conferinţă de presă şi au anunţat că vor bloca construcţia Bulevardului Uranus dacă Primăria demolează Hala. Argumentele ONG-urilor pentru păstrarea Halei pe loc au trecut într-un registru mai pragmatic, fiind aduse mai multe dovezi asupra faptului că demolarea şi reconstrucţia Halei este mult mai costisitoare decât păstrarea ei pe amplasamentul actual.
Pentru mult-aşteptata demolare a clădirii Primăria Capitalei trebuie să obţină autorizaţie, care depinde la rândul ei de obţinerea avizării pe soluţia tehnică aleasă pentru reconfigurarea zonei. După ce Hala va fi demolată, zona va fi reconfigurată urban printr-o soluţie ce va fi aleasă în urma unui concurs de arhitectură organizat de Primăria Municipiului Bucureşti.
Demolarea Halei va permite reînceperea lucrărilor la ultimul tronson rămas nefinalizat din Bulevardul Uranus, între Calea Griviţei şi Bd. Dinicu Golescu. Bulevardul ce va lega Piaţa Victoriei de Vasile Pârvan ar fi trebuit inaugurat cu luni în urmă, însă lucrările au stagnat pe acest ultim segment din cauza controverselor iscate în jurul Halei Matache. Dacă în urmă cu aproape doi se hotărâse ca Bulevardul să ocolească Hala ce urma sa fie restaurată, spre sfârşitul lui 2012 municipalitatea a încălcat "pacea de la Matache" şi a hotărât, cu avizul Ministerului Culturii, să mute Hala Matache cu 30 de metri la vest, pentru a putea permite construcţia bulevardului Uranus.