New York: Jucăriile din meniurile fast-food pentru copii ar trebui interzise

Fast food-ul, una dintre sursele de obezitate ale omului modern
Fast food-ul, una dintre sursele de obezitate ale omului modern (Getty Images)

Pentru a lupta contra obezităţii în rândul copiilor - fenomen din ce în ce mai greu de controlat de părinţi, un consilier municipal din New York a cerut să se interzică introducerea jucăriilor în meniurile copiilor în restaurantele fast-food, dacă mâncarea nu respectă anumite norme nutriţionale, scrie AFP.

Alimentele de tip fast food şi junk-food iau din ce în ce mai mare amploare în hrana celor mici. În afara alimentelor nocive care se află peste tot, pasiunea "înnăscută" pentru dulciuri şi sucuri măreşte dificultatea de a ţine copilul departe de riscul obezităţii. Totuşi, ar trebui găsite soluţii pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase în alimentaţia copilului.

În acest sens, consilierul democrat Ben Kallos a supus dezbaterii o propunere legislativă privind interzicerea, în New York, a jucăriilor şi a altor cadouri incluse în meniurile destinate copiilor, dacă acestea depăşesc 500 de calorii.

Totodată, consilierul mai propune ca produsele să îndeplinească anumite condiţii: să conţină mai puţin de 600 de miligrame de sare, grăsimile să nu reprezinte mai mult de 35% din numărul total al caloriilor, iar zahărul să nu depăşească 10% din numărul de calorii. Proiectul legislativ vizează şi introducerea unei porţii de fructe şi legume în meniurile pentru copii. Ţïnând cont de pasiunea copiilor pentru sucuri, proiectul de hotărâre pune un prag de 150 de calorii pentru băuturile asociate acestor meniuri.

Amenzile pentru restaurantele care vor încălca noile prevederi sunt progresive: amendă de 200 până la 500 de dolari la prima abatere, suma amenzilor urmând să crească dacă se încalcă în mod repetat legea.

Această propunere legislativă are însă puţine şanse de a fi adoptată având în vedere faptul că iniţiativa lui Michael Bloomeberg, fostul primar al metropolei americane, de a interzice în New York porţiile uriaşe de băuturi răcoritoare a fost anulată în justiţie.

În SUA, copiii sunt atraşi de fast food şi restaurante, unde consumă în medie 25% din numărul de calorii zilnice. Statisticile Administraţiei de la Washington arată că 17% dintre copiii şi adolescenţii din Statele Unite sunt obezi sau supraponderali.

Mai mult, copiii şi adolescenţii care consumă hrană de tip fast-food mai mult de trei ori pe săptămână riscă să sufere de astm sever, de rinită alergică şi de eczemă atopică, conform unui studiu internaţional asupra alergiilor la copii.

Cercetătorii conduşi de medicul Innes Asher de la Universitatea Auckland din Noua-Zeenlanda au descoperit că produsele de tip fast-food consumate reprezintă singurul tip de hrană asociată unei agravări a simptomelor de astm sever, rinită alergică şi eczemă atopică la copii indiferent de ţară, nivelul social sau sex.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură