OMS: Amploarea epidemiei de Ebola este mai mare din cauza ”zonelor întunecate” şi a cazurilor neanunţate

Familiile care ascund rudele infectate şi existenţa ”zonelor întunecate” în care medicii nu pot intra fac ca epidemia de Ebola din Africa de Vest să aibă, probabil, o amploare mai mare decât s-a estimat iniţial, a anunţat, vineri OMS.
P. P.
23.08.2014

alte articole

Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)
P. P.
23.08.2014

Familiile care ascund rudele infectate şi existenţa ”zonelor întunecate” în care medicii nu pot intra fac ca epidemia de Ebola din Africa de Vest să aibă, probabil, o amploare mai mare decât s-a estimat iniţial, a anunţat, vineri, Organizaţia Mondială de Sănătate (OMS).

Din 2.615 de persoane infectate cu virusul mortal în Africa de Vest, aproximativ 1.427 de persoane au murit de când epidemia a fost identificată prima oară, în luna martie, potrivit OMS.

Totuşi, OMS, care este criticată că a acţionat prea încet pentru a restrânge epidemia, a apreciat că multe cazuri rămân neanunţate.

Experţii independenţi au ridicat preocupări similare, cu o lună în urmă, potrivit cărora epidemia ar putea fi mult mai gravă decât s-a raportat deoarece unii rezidenţi din zonele afectate îndepărtează personalul medical şi resping tratamentul.

În ciuda evaluărilor iniţiale ale oficialilor din sănătate care susţin că virusul a fost restrâns în fazele sale iniţiale, numărul cazurilor şi deceselor provocate de Ebola a crescut imens în lunile recente, în timp ce epidemia s-a distanţat de epicentrul din Guineea.

”Credem că între şase şi nouă luni este o estimare rezonabilă”, a declarat Keiji Fukuda, Directorul General de Securitatea Sănătăţii a OMS, în timpul unei vizite în Liberia, vorbind despre perioada necesară pentru a opri epidemia.

Epidemia de Ebola va fi declarată încheiată într-o ţară dacă trec două perioade de incubare, sau 42 de zile în total, fără vreun caz confirmat, a declarat purtătorul de cuvânt al WHO.

Raportarea incompletă a cazurilor este o problemă în special în Liberia şi Sierra Leone, în prezent două dintre cele mai afectate ţări. WHO a anunţat că munceşte alături de Medecins Sans Frontières (MSF) şi Centrele pentru Control al Bolii şi Prevenţie pentru a produce ”estimări mai realistice”.

Nigeria, cea de-a patra ţară afectată, a confirmat două cazuri noi, vineri, aducând totalul cazurilor înregistrate la 14. Ministerul nigerian al Sănătăţii a anunţat că ambii pacienţi au luat boala de la primele persoane intrate în contact cu bărbatul liberian care a adus boala în capitala economică, Lagos.

Stigma din jurul virusului reprezintă un obstacol serios pentru eforturile de a restrânge virusul, care cauzează epidemii frecvente în pădurile din Africa Centrală. Pentru prima oară, epidemia a ajuns în naţiunile vestice şi în capitalele populate ale acestora.

”Ebola nu are niciun leac, dar unii cred că persoanele apropiate care sunt infectate pot muri confortabil acasă”, a comunicat OMS explicând de ce a fost epidemia subestimată.

”Alţii neagă că un pacient are ebola şi cred că îngrijirea primită într-un centru izolat – care este văzut drept un incubator al bolii – va duce la infecţie şi moarte sigură”.

Cadavrele sunt de multe ori îngropate fără a se înştiinţa autorităţile. Şi există ”zone întunecate”, zone rurale unde există zvonuri despre existenţa unor cazuri şi decese care nu pot fi investigate din cauza refuzurilor din partea comunităţii sau a lipsei de transport şi personal medical.

În alte cazuri, centrele de sănătate sunt copleşite brusc cu pacienţi, sugerând că există o mulţime invizibilă de pacienţi care nu se află pe radarul sistemelor oficiale de supraveghere.

Într-un semn că starea de alarmă din regiune se răspândeşte, Senegal, centrul umanitar al Africii de Vest, a anunţat că a blocat un avion cu ajutoare al ONU şi că va interzice toate zborurile către şi dinspre ţările afectate de ebola.

De asemenea, vineri, Gabon a anunţat că suspendă legăturile aeriene şi maritime cu cele patru ţări infectate. Decizia a venit după ce un număr de ţări din regiune au sfidat sfatul OMS şi au încercat să se izoleze de boală unilateral.

OMS a anunţat în mod repetat că nu este recomandat să se interzică călătoriile şi comerţul cu ţările afectate de ebola, precizând că astfel de măsuri ar putea duce la epuizarea rezervelor de produse alimentare şi a bunurilor generale şi medicale din ţările afectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor