Sfaturi pentru a preveni obezitatea infantilă

Obiceiurile alimentare se deprind de mic. Învăţaţi-vă copii să nu consume alimente fast-food bogate în grăsimi nesănătoase. (Photo Illustration by Scott Barbour / Getty Images)
Simona Milea
01.07.2013

În primul an din viaţă, în timpul copilăriei sau adolescenţei, pediatrii diagnostichează un copil ca fiind uşor obez, când greutatea îi creşte cu 20% peste greutatea ideală pentru statura şi vârsta sa. Când greutatea depăşeşte norma cu 30% obezitatea este moderată, dar când ajunge să fie cu 50% mai mare, deja este grav.

Obezitatea la copii este la fel ca cea a adulţilor, putând duce la importante probleme de sănătate. În sfera psihică poate produce anumite complexe precum dereglări de conduită, părere proastă despre sine, neacceptarea imaginii corporale, etc… Din punct de vedere fizic, face loc oboselii, stării de greaţă, problemelor ortopedice, creşterii nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale, problemelor dermatologice şi pe deasupra creează un metabolism complicat pentru vârsta adultă.

Pentru a controla şi preveni obezitatea copiilor noştri, trebuie să respectăm unele norme simple chiar şi în unele ocazii în care este mai greu realizabil. Educaţia dietetică şi alimentaţia copilului începe din leagăn. Stilul de alimentaţie din familie se va transmite copilului astfel că tipul de alimente consumate cât şi felul de a mânca se impregnează în minte pentru tot restul vieţii. Factorul genetic este foarte important şi stă la originea obezităţii. Dacă avem tendinţă spre obezitate, trebuie să schimbăm stilul de viaţă, să abandonăm sedentarismul implicând copilul în activităţi fizice şi practicarea unor sporturi. Pe lângă faptul că mărim timpul dedicat exerciţiilor fizice trebuie să-l învăţăm pe copil cum să mănânce. Învăţaţi-l să mănânce alimente hipocalorice şi să aibe o dietă compusă din alimente proaspete şi naturale cu mai puţine condimente, grăsimi şi zahăr, baza fiind fructele, legumele, laptele, carnea, peştele, ouăle.

Metode de prevenire a obezităţii infantile

- Creaţi-i obişnuinţe dietetice sănătoase de mic. Nu repetaţi felurile de mâncare.

- Observaţi dacă în felul cum mănâncă există o atitudine de nelinişte sau compulsivă.

- Importantă este alimentaţia ca şi educaţia.

- Nu se mănâncă între mese.

- Eliminaţi din dieta familiei alimentele hipercalorice şi aplicaţi o dietă hipocalorică.

- Luptaţi împotriva sedentarismului, fără televizor, calculator, videojocuri, etc

- Învăţaţi copilul de mic să iubească sportul.

Obezitatea este un rău al zilelor noastre. Acum 15% din copii sunt obezi şi, cam peste 30% au greutatea peste normal. În societăţile dezvoltate unde consumul este una dintre caracteristicile principale, a mânca în exces este foarte frecvent şi, în anumite ocazii, sunt părinţii cei care, fără să cunoască, asociază bunul apetit şi abundentul ţesut adipos cu o stare bună de sănătate şi frumuseţe pe durata copilăriei, asfixiând sau forţând copilul să mănânce în exces, făcând loc astfel în viitor, unui adult obez.

De amintit că în multe cazuri de obezitate la adulţi, originea se găseşte în copilărie şi pentru aceasta părinţii sunt cei culpabili şi responsabili de problemele apărute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor