Şapte ţări NATO vor crea o nouă forţă de reacţie rapidă

Cel puţin şapte ţări din Alianţa Nord Atlantice vor crea o forţă de reacţie rapidă, care va include cel puţin 10.000 de soldaţi, ca parte a planului de întărire a defensivei NATO în urma intervenţiei ruse în Ucraina, a notat, vineri, Financial Times.
240 de soldaţi germani se îmbarcă pentru Turcia, parte a misiunii NATO de desfăşurare a rachetelor Patriot, 20 ianuarie 2013 (KAY NIETFELD / AFP / Getty Images)
P. P.
30.08.2014

Cel puţin şapte ţări din Alianţa Nord Atlantică vor crea o forţă de reacţie rapidă, care va include cel puţin 10.000 de soldaţi, ca parte a planului de apărare al NATO în urma intervenţiei ruse în Ucraina, a notat vineri Financial Times.

Scopul noului obiectiv este crearea unor forţe expediţionare comune pentru a putea efectua desfăşurări rapide şi exerciţii militare periodice. Forţele, care vor fi conduse de Marea Britanie, vor include unităţi navale, aeriene şi terestre.

La formarea diviziei vor participa ţări precum Danemarca, Letonia, Lituania, Estonia, Norvegia, Olanda şi probabil Canada.

Este de aşteptat ca premierul britanic David Cameron să anunţe crearea forţei de reacţie rapide săptămâna viitoare, în aceeaşi perioadă cu summit-ul NATO din Ţara Galilor de pe 4 şi 5 septembrie.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a explicat conţinutul planurilor destinate Ucrainei, precizând că NATO îi va îmbunătăţii securitatea, ”moderniza” forţele armate şi o va ajuta să contracareze ameninţarea Rusiei.

”Avem deja ceva numit forţa de răspuns NATO, al cărei scop este de a fi capabilă să fie desfăşurată rapid când este necesar. Acum intenţia noastră este de a dezvolta ceea ce eu aş numi un vârf de suliţă în interiorul acelei forţe de răspuns cu o disponibilitate foarte, foarte mare”, a declarat Rasmussen.

”Pentru a fi capabil să furnizezi astfel de întăriri rapide ai nevoie şi de baze de recepţie în naţiunile gazdă. Aşa că va implica pre-poziţionarea rezervelor, a echipamentului, pregătirea infrastructurii, bazelor şi a sediilor. Linia finală este că pe viitor tu vei vedea o prezenţă NATO mai vizibilă în est”, a adăugat secretarul general al NATO.

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în luna martie, membrii NATO au luat o serie de măsuri progresive pentru a întări securitatea aliaţilor din Europa de Est şi şi-au arătat frecvent îngrijorarea faţă de agresiunile Rusiei.

La summitul din Ţara Galilor de săptămâna viitoare, preşedintele american Barack Obama şi alţi lideri NATO sunt aşteptaţi să convină asupra unui plan pe termen lung conceput pentru apărarea Alianţei în Estul Europei.

Unul din elementele planului va fi reorganizarea forţei de reacţie rapidă existentă a NATO, astfel încât unităţile sale să fie capabile să răspundă în câteva zile în cazul unei crize, au susţinut oficialii NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor