Nepal, cel puţin 12 alpinişti ucişi de o avalanşă pe Muntele Everest

O imagine aeriană a Muntelui Everest (spate-centru), şi a umărului de Vest al Everestului, la graniţa dintre Nepal şi Tibet. (Paula Bronstein / Getty Images)
Mioara Stoica
18.04.2014

Tragedie la 6.200 de metri deasupra nivelului mării. Victimele sunt sherpaşi, ghizii montani fără de care urcarea pe Everest se face foarte greu.

Victimele fost efectiv „măturate” de o avalanşă, la 6.200 de metri deasupra nivelului mării, în timp ce erau angajate în operaţiunile de pregătire a rutelor de urcat pe vârful Everest, având în vedere deschiderea sezonului programată pentru sfârşitul lunii aprilie.

Ministrul Turismului din Nepal, Mohan Krishna Sapkota, a declarat că bilanţul este, din păcate, încă provizoriu.

Incidentul a avut loc într-o zonă numită "câmpul de popcorn", de-a lungul traseului care duce spre periculosul gheţar Khumbu: sherpaşii se îndreptau spre o tabără pentru a instala nişte corturi şi se uniseră cu un grup de turişti străini aflaţi în zonă pentru aclimatizare.

Reamintim că alpinistul român Horia Colibăşanu, care a plecat în expediţia Everest Summit 2014 pe 25 martie, îşi continuă tura de aclimatizare în regiunea masivului Annapurna din Himalaya, cel mai mare lanţ muntos din lume.

Horia, aflat zilele acestea în districtul Manang, în apropierea graniţei cu Tibet, se îndreaptă spre Lacul Tilicho (4.919 m), unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Această primă fază a expediţiei, ce se desfăşoară în perioada martie-mai, are ca scop aclimatizarea organismului până la altitudinea de 5.000 de metri.

Horia este însoţit de compatriotul său Justin Ionescu, camaradul său şi în expediţia din 2013 pe Muntele Lhotse (8.516 de metri) din Nepal, precum şi de slovacul Peter Hamor, alături de care Horia va încerca escaladarea vârfului Everest (8.848 m), obiectivul final al expediţiei.

În prima săptămână din aprilie, cei trei alpinişti vor pleca spre Tibet (China), unde vor începe a doua fază a aclimatizării pentru Everest, pe un vârf de 8.000 de metri — Shisha Pangma (8.027 m).

De la cucerirea celui mai înalt vârf de pe planetă, în 1953, de către neo-zeelandezul Sir Edmund Hillary şi nepalezul Tenzin Norgay, numărul victimelor făcute de Everest s-a ridicat la peste 300.

Elizabeth Hawley, considerat cel mai mare expert de alpinism din lume pentru Hymalaya, crede că accidentul din zorii zilei de astăzi este cel mai grav accident care a avut loc vreodată pe cel mai înalt lanţ muntos din lume. Recordul negativ anterior datează din 1996, când au fost ucişi opt oameni; povestea a fost imortalizată de alpinistul american Jon Krakauer în celebrul său raport intitulat "Thin Air", care a fost publicat un an mai târziu.

Un alt dezastru care a rămas în anale este cel care a avut loc în septembrie 2012, pe un alt lanţ din Asia - Manaslu: în acel context au fost înregistraţi 11 morţi, dintre care nouă europeni.

Episodul dramatic de astăzi reaprinde dezbaterea privind condiţiile de muncă şi riscurile la care sunt supuşi sherpaşii din Nepal pentru a asigura traseul sutelor de fani, care în fiecare an se urcă pe "acoperişul lumii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor