Nepal: 60 de ani de la prima ascensiune pe Everest
Nepalul sărbătoreşte miercuri 60 de ani de la prima ascensiune pe Everest, aducând un omagiu cu această ocazie primilor doi alpinişti care au atins cel mai înalt punct de pe Pământ şi al căror succes a deschis calea unei 'industrii a extremului', criticată astăzi pentru ameninţările la adresa mediului Acoperişului Lumii, relatează AFP.
Patru zile de festivităţi sub numele de 'Jubileul de diamant al Everestului' se vor încheia cu o gală în fostul palat regal de la Kathmandu, în onoarea primilor doi cuceritori ai vârfului înalt de 8.848 m, neozeelandezul Edmund Hillary şi nepalezul Tenzing Norgay.
Expediţia britanică din care au făcut parte cei doi alpinişti în 1953 a schimbat pentru totdeauna alpinismul mondial, iar numele acestora a rămas scris în istorie, scrie France Presse.
'Hillary şi Tenzing erau staruri rock în anii 1950 şi 1960', afirmă într-un interviu pentru agenţia franceză de presă fiul neozeelandezului, Peter Hillary. 'Lucrul cel mai important, referitor la 1953, e că mergeau în necunoscut', adaugă acesta.
'Oamenii nu ştiau ce îi aştepta acolo sus. Nu ştiau dacă vor putea rămâne conştienţi sau nu, nu ştiau dacă puteau escalada ultimul vârf, cu o creastă la fel de ascuţită ca pumnalele, şi să atingă ceea ce se numeşte azi 'Pasul Hillary'', spune fiul alpinistului.
Printre invitaţii la gala de miercuri este aşteptat şi Kancha Sherpa, ultimul membru încă în viaţă al expediţiei din 1953. La 81 de ani, acesta îşi aminteşte de o expediţie dificilă cu un final fericit, însă regretă că gloria nu a fost împărţită mai bine. 'Toată lumea a aflat că Tenzing şi Hillary au escaladat Everestul, însă nimeni nu ştie cât de greu am muncit pe toată durata drumului', afirmă Kancha Sherpa.
La expediţie, care a durat două luni, au participat peste 300 de persoane care au transportat opt tone de materiale.
Unele voci au denunţat comercializarea Everestului, mai popular decât oricând în rândul alpiniştilor în căutare de senzaţii tari. Deşeurile care acoperă vârful îi îngrijorează pe ecologişti. 'Everestul a devenit un teren de joacă pentru oameni cu tot felul de interese. Ei vor să stabilească noi recorduri şi nu ezită să plătească mii de dolari pentru a-şi realiza visul', regretă Temba Tsheri Sherpa, un veteran al alpinismului.