Un alpinist mexican este primul care a urcat pe Everest pe ambii versanţi în acelaşi sezon

Alpinistul mexican David Liano Gonzalez.
Alpinistul mexican David Liano Gonzalez. (PRAKASH MATHEMA / AFP / Getty Images)

Un mexican de 33 de ani a intrat joi în istoria alpinismului, fiind primul care a urcat pe Everest pe ambii versanţi în acelaşi sezon, anunţă AFP.

David Liano Gonzales a atins vârful acoperişului lumii (8.848 m) pe 11 mai pe partea sudică, începând după câteva zile escaladarea Everestului pe partea nordică. El a efectuat în total cinci ascensiuni pe cel mai înalt munte şi a primit joi certificatul de omologare în Cartea Recordurilor în cadrul unei ceremonii organizate la Kathmandu.

'Sunt foarte fericit că am realizat acest record', a declarat Gonzales presei.

Alpinistul a început să escaladeze Everestul pe 11 mai 2013 plecând din Nepal (partea sudică) şi pe 19 mai a început din Tibet (partea nordică), fiind astfel prima persoană care reuşeşte acest lucru în acelaşi sezon, a confirmat Ang Tshering Sherpa, fondatorul 'Asian Trekking', firma care a organizat expediţia.

În acest sezon, vârful a fost atins de 540 de persoane, printre care un japonez octogenar care a devenit cel mai vârstnic cuceritor al Everestului, prima femeie fără un picior, prima saudită, prima pakistaneză şi primul bărbat fără mâini.

Potrivit cifrelor furnizate de guvernul nepalez, peste 3.500 de persoane au escaladat Everestul de la prima ascensiune, realizată acum 60 de ani de Edmund Hillary (mort în 2008, la 88 de ani) şi Norgay (mort în 1986, la 71 de ani).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport