Reguli noi pentru cucerirea Everestului

(Paula Bronstein / Getty Images)

O echipă a guvernului nepalez va monitoriza transporturile către tabăra de bază pe Everest. Mai mult control şi securitate îmbunătăţită. Alpiniştii, de fapt, vor trebui să urmeze reguli stricte. Aceste măsuri severe vor deveni operaţionale începând cu anul viitor, după cum a fost anunţat de către autorităţile nepaleze şi relevate de BBC, iar pentru prima dată o echipă guvernamentală se va stabili în tabăra de bază.

Sarcina lor va fi monitorizeze şi să supravegheze transferurile, să coordoneze eforturile de salvare şi să protejeze mediul înconjurător. Prezenţa unui grup la tabara de bază care reprezintă Guvernul va face operaţiunile mai uşoare. Ajung noutăţi şi pentru elicoptere. Zborurile din vecinătatea vârfurilor vor fi limitate.

Funcţionari şi experţii în alpinism sunt convinşi că noile norme vor limita, de asemenea, nebuniile. Aceasta va reduce cursa pentru a înregistra un record. Alpiniştii, de fapt, vor trebui să comunice în avans dacă sunt dornici să bată un record. În acest fel pot fi evitate pericolele.

În fiecare an, aproximativ treizeci de expediţii se îndreaptă spre Everest pentru a-l cuceri. Speranţa guvernului este aceea că, o dată cu intrarea în vigoare a noilor norme, luptele dintre sherpa şi alpinişti - aşa cum s-a întâmplat în ultima vreme - pot fi evitate.