La zece ani distanţă, steagul României va flutura din nou pe Everest

În primăvara anului viitor o expediţie formată din Tiberiu Pintilie, Stelian Pavalache, Adrian Fako şi Oana Harabagiu va escalada pe versantul nordic Munţii Himalaya până pe vârful Everest unde vor arbora după mai bine de zece ani, steagul României.
(Paula Bronstein / Getty Images)
Epoch Times România
21.10.2013

În primăvara anului viitor o expediţie formată din Tiberiu Pintilie, Stelian Pavalache, Adrian Fako şi Oana Harabagiu va escalada pe versantul nordic Munţii Himalaya până pe vârful Everest unde vor arbora după mai bine de zece ani, steagul României.

În cadrul unei conferinţe organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, unul din susţinătorii principali ai acestui proiect, membrii expediţiei au anunţat programul ce se va desfăşura în două etape.

”Cei care acum 10 ani şi un pic au reuşit să înfigă steagul României pe cel mai înalt vârf din Himalaya, expediţia a fost condusă de domnul David Neacşu care prin exemplul lui a reuşit să ne motiveze să mergem mai departe, nu a fost uşor să ajungem aici, să vorbim asemenea lucruri, dar considerăm că tocmai acest lucru ne-a călit, şi ne-a făcut mult mai dârji şi probabil mult mai buni” au amintit alpiniştii.

Recordurile depăşite de grupul român aduc o perspectivă bună asupra provocărilor întâmpinate pe cel mai înalt vârf din lume.

”Am fost cea mai tânără expediţie care a fost vreodată pe vârful Cogeneskaia, am fost cele mai tinere persoane care au depăşit limita de 8.000 de metri fără oxigen. Sunt convins că cea mai tânără expediţie românească va fi un succes şi succesul acesta va fi datorat în primul rând partenerilor noştri, cărora ţin să le mulţumesc în mod special, va fi datorat tinerilor, deoarece noi urcăm pentru tineri, urcăm pentru normalitate.”

Expediţia va avea două etape, prima etapă care începe pe 28 octombrie când se va pleca în India pentru antrenament, strângerea de echipament şi promovarea etapei a doua care va începe în primăvară, pe data de 1 aprilie. În premieră, un film documentar va relata dificultăţile pe care aceştia le vor întâmpina pe traseu, ca exemplu pentru tinerii care pot găsi un hobby în alpinism.

”Ca şi premiere vom realiza primul film 3D, dar nu în perioada de pregătire ci în perioada de ascensiune efectivă pe Everest. Vom realiza un film documentar în două episoade de 45 de minute despre ceea ce înseamnă alpinistul vestic într-o lume de trivialitate, de transformare personală, motiv pentru care atunci când am gândit proiectul, am şi iniţiat proiectul de educaţie non-formală împreună cu partenerii de la EduJoy şi TrăieşteClipa, pentru a arăta celor mici care îşi formează hobby-urile şi pasiunile că, în trei luni de zile cei care urcă pe un vârf atât de mare trăiesc practic toată gama de trăiri pe care le poate avea un om într-o viaţă întreagă. Motiv pentru care am dorit să le prezentăm acest lucru şi să înveţe despre ei prin experienţa noastră acolo.”

Cu ajutorul Google, o transmisie online va fi făcută aproape pe tot traseul, dacă nu chiar până la sfârşit.

”Evident că vom promova România pe toate canalele şi mijloacele pe care le avem de pe partea nordică, poate şi din vârf, să sperăm.”

Traseul va fi unul extrem de dificil, omogenitatea echipei cât şi starea mentală, pe lângă cea fizică, fiind factorii cheie ai unui succes. Ruta va fi străbătută cu ajutorul şerpaşilor dar şi cu oxigen, iar ca pregătire mai multe vârfuri învecinate cu altitudinea de 6.000 de metri vor fi escaladate în prima rundă.

”Din punct de vedere psihic ai de-a face [cu încercări] mai ales după ce treci în zona morţii, aproximativ 7.200 – 7.300 de metri, pur si simplu motivaţia ta este foarte afectată. La un moment dat, chiar nu mai poţi să legi gândurile aşa cum trebuie. Trebuie să fii atent şi la partea interioară şi la partea exterioară, să fii atent la pericolele din exterior, atent la pericolele care te pândesc pe tine. Sunt convins că odată porniţi la acest drum vom avea parte de rezultate pe măsură”.

Expediţia de anul viitor, va fi o nouă dovadă a îndârjirii României în faţa culmilor mondiale dar şi un plus de prestigiu pentru ţara noastră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor