Negocierile dintre protestatari şi conducerea Hong Kong-ului s-au prăbuşit

Oficialii din Hong Kong au anulat, joi seară, negocierile cu protestatarii pro-democraţie în timp ce şeful executivului se confrunta cu o potenţială acuzaţie privitoare la un scandal de corupţie, relatează Free Beacon.
Manifestanţi pro-democraţie zambesc în districtul central al Hong Kong-ului, 7 octombrie 2014.   (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
P. P.
10.10.2014

Oficialii din Hong Kong au anulat joi seară negocierile cu protestatarii pro-democraţie în timp ce Şeful Executivului se confruntă cu o potenţială acuzaţie privitoare la un scandal de corupţie, relatează The Washington Free Beacon.

În ultimele zile, mii de protestatari, în mare parte studenţi şi muncitori, au ocupat districtul financiar din Hong Kong, cât şi alte locaţii pentru a protesta faţă de implicarea Chinei în alegerile locale. Amploarea protestelor a început să se reducă după ce unele grupuri pro-democraţie s-au arătat determinate să negocieze cu oficialii oraşului în ziua de vineri.

Totuşi, secretarul executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat că va fi ”imposibil să ai un dialog constructiv” dacă studenţii continuă să facă presiuni pentru libertăţi elevctorale depline şi să desfăşoare demonstraţii în stradă.

Anularea negocierilor ar putea declanşa noi manifestaţii de stradă.

Şeful Executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, se confruntă cu o evaluare atentă după ce o publicaţie australiană a relatat că acesta a primit suma de 6,4 milioane de dolari din partea unei firme de inginerie, în 2012 şi 2013.

Leung nu a dezvăluit compensaţia, despre care susţine că este legată de achiziţionarea unei firme de inginerie pentru o companie de consultanţă care l-a angajat în trecut. Leung a părăsit firma DTZ Holdings în decembrie 2012 după ce a convenit să efectueze achiziţia şi înainte ca acesta să preia funcţia de şef executiv în iulie 2012.

Protestatarii i-au cerut anterior lui Leung – pe care-l văd drept o persoană loială Beijingului – să demisioneze. Leung a refuzat să cedeze în faţa cererilor protestatarilor care vor să nominalizeze propriii candidaţi la alegerile pentru conducerea oraşului din 2017.

Leung s-a aliniat însă la decizia din luna august a Partidului Comunist Chinez care susţine că cei care vor candida la şefia Hong Kong-ului trebuie să primească aprobarea din partea unui unui comitet pro-Beijing.

Chiar dacă Leung nu a făcut nimic ilegal, există totuşi ”pata unei posibile corupţii” folosind ”ideea averii nedezvăluite”, explică David Feith, un editor al Wall Street Journal Hong Kong, adăugând că Xinhua, purtătorul de cuvânt al PCC, a raportat acuzaţiile împotriva lui Leung în pofida faptului că acesta beneficia, cel puţin în trecut, de sprijinul Beijingului.

”Acesta ar putea fi începutul unui incident lansat de Beijing cu scopul de-al îndepărta din funcţie – nu este legat de proteste ci de corupţie”, a sugerat David Feith.

În 2012, liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping a lansat o campanie anti-corupţie, care a fost asemuită de unii analişti politici cu o campanie de epurare, îndepărtând oficiali de la toate nivelele.

În mare parte, China a lucrat din culise în ceea ce priveşte protestele din Hong Kong. Iar în caz de urgenţă, menţine o garizoană a Armatei de Eliberare a Poporului (AEP), care a efectuat exerciţii militare anti-revoltă în oraş, ce poate fi folosită pentru a dispersa protestele.

Protestatarii susţin că Beijingul nu şi-a onorat angajamentul făcut când a achiziţionat oraşul de la Marea Britanie în 1977 de a-i acorda autonomie şi alegeri liberi complete pentru Hong Kong.

Manifestanţii acuză guvernul chinez că sprijină în mod indirect grupurile mafiote din Hong Kong – cunoscute drept triade – care au atacat în ultimele zile protestatarii încercând să-i disloce de pe străzi.

Preşedintele chinez Xi Jinping a acţionat rapid pentru a reprima pe continent orice manifestări care sprijineau protestatarii din Hong Kong. În China continentală manifestările împotriva guvernului sunt strict interzise şi ştirile despre protest sunt cenzurate masiv. În prezent, cel puţin 31 de activişti sunt încă deţinuţi de poliţie, incluzând unele persoane care pur si simplu au postat mesaje de sprijin online, potrivit Chinese Human Rights Defenders (CHRD).

David Feith a declarat că este probabil ca Beijingul să răspundă agresiv faţă de protestele din Hong Kong pe termen lung încercând să reprime libertăţile din centrul financiar. Acest lucru ar putea include o sporire a supravegherii, preluarea controlului mediei, efectuarea de presiuni asupra companiilor care nu se distanţează de mişcarea de democraţie, influenţarea justiţiei şi a numirilor în funcţiile din universităţi.

Comisia Independentă Împotriva Corupţiei din Hong Kong a efectuat deja un raid în casa lui Jimmi Lai, proprietarul ziarului Apple Daily şi unul dintre susţinătorii mişcării pro-democraţie, precum şi a unui parlamentar pro-democraţie asociat cu Lai.

Atunci când controla portofoliul oraşului din partea PCC, Xi Jingping promova o poziţie dură împotriva libertăţilor din Hong Kong, şi este foarte probabil să o facă şi acum când este preşedinte şi lider al partidului, a notat Feith.

”Acesta a centralizat controlul prin represiuni în ceea ce priveşte măsurile politice şi libertăţile în cadrul Executivului”, a explicat Feith (despre Xi Jinping), şi a căutat să obţină controlul teritoriilor din regiunea Asia-Pacific. ”Acest întreg dosar vorbeşte despre probabilitatea ca Beijingul să răspundă la asta într-un mod agresiv”.

Ellen Bork, directorul pentru democraţie şi drepturile omului de la FPI, a declarat că Statele Unite ar trebui să adopte măsuri mai dure pentru a pune presiune pe China în legătură cu suprimarea libertăţilor electorale în Hong Kong, precum revocarea privilegiilor acordate oraşului în conformitate cu Actul Politic încheiat între SUA şi Hong Kong, în cazul în care China exercită mai mult control asupra oraşului.

În cadrul întâlnirii de săptămâna trecută cu ministrul de Externe al Chinei, Secretarul de Stat John Kerry a declarat că Statele Unite ”sprijină votul universal” şi ”cel mai mare grad de autonomie posibil” în Hong Kong.

Bork a declarat că oamenii din Hong Kong, care au vorbit cu ea, au arătat ”o mare dezamăgire” privind lipsa de retorică şi sprijin diplomatic din partea Statelor Unite.

.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor