Rafinăria Burgas din Bulgaria poate ajunge în urma unei investiţii de peste un miliard de euro la o capacitate de 12 milioane de tone, de patru ori mai mare decât capacitatea rafinăriei de la Ploieşti. În plus, rafinăria bulgară are ieşire directă la Marea Neagră, ruta prin care petrolul brut vine direct din Rusia. Din toate aceste motive, decizia Lukoil de a părăsi România era deja luată, înainte de explozia dosarului instrumentat de Parchetul din Ploieşti, susţin sursele Hotnews.ro.
De altfel, primele informaţii referitoare la o posibilă retragere a Lukoil din Europa de Est au apărut încă din luna august, reaminteşte hotnews, când, invocând sancţiunile UE, compania rusească şi-a vândut benzinăriile din trei ţări central-europene.
La începutul lui august, agenţiile de presă internaţionale anunţau că cel mai mare producător privat de ţiţei din Rusia, Lukoil, şi-a vândut luni reţelele de benzinării din Cehia, Ungaria şi Slovacia, în cadrul unui "plan de optimizare a afacerilor", care a provocat deja retragerea companiei ruseşti din Ucraina. Potrivit AFP şi Reuters, preluate de Capital, Lukoil a vândut 44 de benzinării din Cehia grupului energetic MOL (cea mai mare companie din Ungaria), 75 de benzinării din Ungaria şi 19 din Slovacia companiei Norm Benzinkut Kft din Ungaria.
Directorul Lukoil anunţa la momentul respectiv că societatea se va concentra pe proiectele din Rusia: "ne optimizăm portofoliul de active. În prezent, compania se concentrează pe proiectele din Rusia", declara la începutul lunii august directorul general al grupului petrolier rus, Vagit Alekperov.