Lituania, pe cale de a deveni exportator de gaze

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Lituania, una din cele patru ţări complet dependente de gazul rusesc, ar putea deveni, în curând, exportator de gaze naturale. Potrivit publicaţiei lituaniene Lietuvos Rytas, preluată de evz.ro, la începutul lunii decembrie în Lituania va fi inaugurat un terminal pentru gaz lichefiat transportat din Qatar.

"Deja la începutul lui decembrie terminalul pentru pomparea de gaz lichefiat, care va fi transportat din Qatar în tancuri petroliere, îşi va începe activitatea. La ora actuală, 'terminalul plutitor' se îndreaptă spre portul din Klaipeda", informează publicaţia lituaniană.

Potrivit sursei citate, la Klaipeda vor fi livrate 4 miliarde de metri cubi pe an. Or, necesarul de gaze pentru consum intern al Lituaniei este de 3 miliarde de metri cubi pe an, de unde ar rezulta că mica ţară baltică va putea exporta 1 miliard de metri cubi.

Veştile vin pe fundalul ascuţirii crizei gazului în Europa. În condiţiile în care UE a impus sancţiuni Federaţiei Ruse, ca urmare a anexării Crimeei şi a implicării ruşilor în conflictul din Ucraina de est, Gazprom a redus livrările de gaze către o serie de ţări europene (inclusiv România). Principalele ţări intrate în vizorul ruşilor au fost cele ce livrează gaze în flux invers Ucrainei.

În ceea ce priveşte republicile baltice, Gazprom a livrat în prima jumătate a anului 2014, circa 1.900 de miliarde de metri cubi de gaz, cu aproape 25% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În aprilie 2014, Lituania cumpara gaze de la ruşi cu aproximativ 484 dolari pe mia de metri cubi, un preţ cu cel puţin 25% mai mare decât cel perceput altor ţări europene, declara preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe