Joe Biden include China ca parte a Americii de Nord

Vicepreşedintele american Joe Biden
Vicepreşedintele american Joe Biden (Joe Raedle / Getty Images)

Vicepreşedintele american Joe Biden a descris în mod eronat China ca parte a Americii de Nord în timpul unui discurs plin de gafe la Universitatea Harvard săptămâna trecută.

După ce a declarat că America de nord este “literalmente – şi nu figurativ – epicentrul energiei în lumea de azi”, Biden, 71 de ani, a declarat că “America de Nord – şi mă refer la Mexic, China şi Canada – va putea asigura aprovizionarea a doua treimi din energia globală în următorii 20 de ani.”

Se pare că Biden a înlocuit accidental Statele Unite cu China, dar vicepreşedintele nu a corectat sau nu a părut să observe remarca.

Un lucru este clar. China se afla în gândurile lui Biden din acea zi deoarece mai devreme făcuse o altă greşeală când a spus “din Peru în China” în loc de “din Peru în Japonia” când discuta despre progresul Parteneriatului Trans-Pacific.

De asemenea, în weekend, Biden a trebuit să îşi ceară scuze liderilor Turciei şi Emiratelor Arabe Unite după ce a sugerat în acelaşi discurs că cei doi aliaţi ai SUA, precum şi Arabia Saudită şi Qatarul, reprezintă “cea mai mare problemă” a Americii în lupta contra terorismului din Siria şi Irak, sugerând că ţările din Orientul Mijlociu înarmează şi finanţează grupul jihadist cunoscut sub numele de Statul Islamic.

Rămâne de văzut dacă acestea sunt doar nişte greşeli cauzate de neatenţie sau de vârsta înaintată a lui Biden, sau dacă vicepreşedintele american a scăpat posibile indicii despre viitorul Chinei în relaţie cu America de Nord sau despre cum îşi priveşte guvernul american aliaţii şi inamicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe