Neagu - Transelectrica: Nu sunt necesare noi capacităţi de producţie a energiei

. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
20.02.2014

România nu are nevoie de investiţii în proiecte noi pentru producerea energiei, deoarece consumul este scăzut, iar unităţile disponibile pentru a acoperi cererea sunt substanţiale, a afirmat, joi, Carmen Neagu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, potrivit Mediafax. "Nu este nevoie reală de investiţii în capacităţi noi de producţie a energiei. Avem capacităţi de peste 21.000 MW disponibile", a declarat Neagu la un seminar având ca specific energia.

În România, consumul de electricitate zilnic este asigurat de capacităţi de 8.000-9.000 MW.

Carmen Neagu a arătat că energia hidro are o contribuţie însemnată în sistemul energetic naţional, iar Transelectrica, care este operatorul sistemului energetic naţional "este gata oricând să sprijine energia hidro".

"Hidroelectrica ne dă un mare avantaj pentru că ne oferă o soluţie extraordinară pentru reglaj", a precizat ea.

Totodată, Neagu afirmă că este inutil orice proiect energetic care are nevoie de mai mult de zece ani ca să fie pus în practică, menţionând proiectul Hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj.

"Se tot vorbeşte de Tarniţa. Dacă decizia pentru un proiect depăşeşte 10 ani, investiţia devine inutilă", a susţinut ea.

Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa a fost iniţiat în anii regimului comunist, însă nu au început lucrările de construire. Guvernul consideră acest proiect esenţial pentru sistemul energetic naţional.

În urma vizitei de anul trecut a unei numeroase delegaţii chineze la Bucureşti s-a pus la punct un acord pentru construirea hidrocentralei de acumulare de la Tarniţa - Lăpuşteşti. Hidocentrala se va construi la 30 km de Cluj, realizarea proiectului urmând să dureze între cinci şi opt ani.

Carmen Neagu consideră că România are nevoie de o strategie energetică transguvernamentală şi transpartinică, subliniind că singura strategie energetică pe care a aprobat-o Guvernul în ultimii 25 de ani, respectiv în 2008, este depăşită.

"Trebuie să ne hotărâm pentru ce vrea România să devină un hub: pentru investiţii speculative sau pentru investiţii reale în economie?", a precizat Neagu.

Prezent la seminar, deputatul Rodin Traicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, a afirmat că următoarele investiţii în energie pe care trebuie să le facă ţara noastră "vor fi cu ochii la o piaţă de 450 milioane de consumatori", respectiv piaţa unică europeană.

În România, principalele unităţi producătoare de energie sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara şi OMV Petrom.

Compania Transelectrica (TEL), una dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic, a fost transferată de Guvern, prin OUG, de la Ministerul Finanţelor la Secretariatul General al Guvernului condus de Ion Moraru, fost senator PSD.

Transelectrica gestionează reţelele pentru transportul electricităţii şi a realizat în 2012 o cifră de afaceri de 2,7 miliarde lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor