NATO: Sporirea prezenţei militare în Crimeea va creşte tensiunile în regiune

Orice mărire a numărului de forţe armate ruse în regiunea ucraineană Crimeea va spori tensiunile şi va submina armistiţiul din estul Ucrainei, a comunicat marţi NATO, relatează Reuters.
Exerciţiile militare Rapid Trident organizate de NATO în Ucraina, 15 septembrie 2014. (Facebook - Rapid Trident 2014)
P. P.
17.09.2014

Orice creştere a numărului de forţe armate ruse în regiunea ucraineană Crimeea va spori tensiunile şi va submina armistiţiul din estul Ucrainei, a anunţat marţi NATO, relatează Reuters.

Răspunsul Alianţei Nord Atlantice a venit după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că "Situaţia politico-militară a direcţiei strategice sud-vestice s-a schimbat semnificativ de la începutul anului curent. În mare parte, datorită extinderii teritoriului Rusiei în Districtul Militar Sudic după ce Crimeea s-a alăturat Rusiei" şi că "Dislocarea unor forţe autosuficiente în direcţia Crimeei este una dintre priorităţile noastre de top".

Contactat de Reuters, purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a apreciat că mobilizările de forţe ruse vor deteriora şi mai mult securitatea din regiune şi vor submina armistiţiul.

”Am văzut rapoarte potrivit cărora Rusia intenţionează să-şi mărească prezenţa de trupe în Crimeea. O astfel de acţiune poate numai să sporească tensiunile şi să submineze mai mult armistiţiul în vigoare, cât şi securitatea regiunii, care a fost erodată grav de acţiunile ruse”, a afirmat Lungescu.

De asemenea, Kievul s-a arătat îngrijorat de posibila mobilizare de către Moscova a ”unui contingent militar suficient şi potrivit în direcţia peninsulei Crimeea”.

”După ce a creat o zonă gri pe o parte din teritoriul suveran al Ucrainei, care de facto nu este acoperită de tratatele existente multilaterale din domeniul controlului armamentului, Federaţia Rusă continuă să-şi sporească prezenţa militară în Crimeea şi să creeze acolo o forţă principală de atac cu obiective neclare. Motivele precizate de ministerul rus pentru o astfel de pregătire militară – o creştere a prezenţei militare străine în apropierea graniţei ruse şi agravarea situaţiei din Ucraina – nu sunt pertinente, în special când s-a ajuns la un acord de încetare a focului în Doneţk şi Lugansk”, a declarat ministrul ucrainean de Externe.

În acest context, ministrul ucrainean de Externe consideră că alte mobilizări de trupe ruse în Crimeea ar putea destabiliza întreaga regiune a Mării Negre. ”Îndemnăm Federaţia Rusă să oprească acţiunile provocatoare care ameninţă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, cât şi pacea din regiune”.

Reamintim că începând de luni, aproximativ 1.300 de soldaţi din 15 ţări, inclusiv România şi Republica Moldova, participă la exerciţiile militare Rapid Trident în vestul Ucrainei, ce sunt organizate în cadrul programului Parteneriatului pentru Pace (PFP) al Alianţei Nord Atlantice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor