NATO a lansat exerciţiile militare Rapid Trident în Ucraina

Exerciţiile militare Rapid Trident 2014 din Ucraina, 15 septembrie 2014.
Exerciţiile militare Rapid Trident 2014 din Ucraina, 15 septembrie 2014. (Facebook - Rapid Trident 2014)

Aproximativ 1.300 de soldaţi din 15 ţări, inclusiv România şi Republica Moldova, vor demara, luni, în vestul Ucrainei, exerciţiile militare Rapid Trident, care sunt organizate în cadrul programului Parteneriatului pentru Pace (PFP) al Alianţei Nord Atlantice, relatează REFL.

Pentagonul a precizat că la exerciţiile anuale, care sunt conduse de Statele Unite şi Ucraina, vor lua parte şi 200 de soldaţi americani.

Evenimentul va marca prima prezenţă a soldaţilor americani în Ucraina de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în luna martie, şi criza care a urmat.

Exerciţiile se vor desfăşura între 15 şi 26 septembrie în Yavoriv, Ucraina, şi nu vor implica exerciţii de tragere cu arme letale.

Pentagonul a anunţat că exerciţiile vor spori interoperabilitatea între ţările participante, precum Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Georgia, Germania, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.

Duminică, ministrul ucrainean al Apărării, Valery Heletey, a anunţat că ţările NATO au început furnizarea de armament către Kiev astfel încât Ucraina să poată combate separatiştii pro-ruşi şi să-l ”oprească” pe preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

La începutul acestei luni, un oficial senior ucrainean a declarat că Ucraina s-a înţeles cu mai multe state membre ale alianţei privind furnizarea de armament şi consilieri militari. Patru dintre cele cinci ţări specificate, inclusiv Statele Unite, au negat afirmaţiile.

Heletey a estimat că Rusia menţine aproximativ 3.500 de soldaţi în teritoriul ucrainean şi alţi 25.000 soldaţi pe partea rusă a graniţei comune.

Moscova a negat că trimite tancuri şi soldaţi în estul Ucrainei.

Între timp, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cancelarul german Angela Merkel au discutat despre armistiţiul fragil din estul Ucrainei.

Poroşenko şi Merkel şi-au ”manifestat îngrijorarea cu privire la încălcarea repetată a armistiţiului”, care a intrat în vigoare pe 5 septembrie.

Cei doi lideri au făcut declaraţiile la scurt timp după ce Kievul a anunţat o încălcare a armistiţiului în oraşul controlat de forţele separatiste Doneţk.

Potrivit AFP, în jurul aeroportului din Doneţk, care este apărat împotriva atacurilor forţelor separatiste de către forţele ucrainene, s-au auzit o serie de bombardamente grele.

Consiliul oraşului Doneţk a precizat că au existat victime în rânduri civililor şi a descris situaţia din oraş ca fiind ”critică” însă nu a oferit informaţii suplimentare.

Kievul a acuzat forţele separatiste de încălcarea armistiţiului prin intensificarea atacurilor asupra poziţiilor ocupate de forţele ucrainene.