Kievul ar putea opri tranzitul de gaze prin Ucraina

Pe fondul preţului la gaz de 485 dolari mia de metri cubi impus de Moscova, ministrul Energiei de la Kiev, Yuri Prodan, a avertizat că Ucraina ar putea înceta să mai furnizeze gaz rusesc pe teritoriul ţării sale afectând totodată şi Europa, a notat Euractiv.
P. P.
09.04.2014

alte articole

(STR / AFP / Getty Images)
P. P.
09.04.2014

Pe fondul preţului la gaz de 485 dolari mia de metri cubi impus de Moscova, ministrul Energiei de la Kiev, Yuri Prodan, a avertizat că Ucraina ar putea înceta să mai furnizeze gaz rusesc pe teritoriul ţării sale afectând totodată şi Europa, a notat Euractiv.

Preţul impus de Moscova este ”politic, fără fundament şi incorect”, a declarat Prodan, în urma întâlnirii sale cu Comisarul pe Energie al Uniunii Europene, Günther Oettinger.

Rusia a mărit preţul de gaz pentru ţara vecină cu un procent de 81% în numai trei zile, de la 268 de dolari pe mia de metri cubi la 485 de dolari.

”După agresiunea militară din Crimeea, acum ne confruntăm cu agresiunea economică, cu blocada economică”, a declarat premierul Arseni Iaţeniuc.

Ucraina a făcut o nouă propunere pentru preţul la gaze în baza acordului din 2013 şi este hotărâtă să-şi plătească datoriile către Moscova în conformitate cu noile propuneri.

În luna decembrie 2013, fostul preşedinte Viktor Ianukovici a semnat un acord comercial cu Rusia în baza căruia Ucraina primea o reducere de 30% la preţul gazelor, care aducea mia de metri cubi la 268 de dolari.

Noul preţ impus de Moscova ”ar putea duce numai la stoparea furnizării de gaze către Ucraina iar următorul pas, bineînţeles, ar fi închiderea furnizării de gaze spre Europa”, a adăugat Prodan.

”Asta s-ar putea întâmpla în orice moment, aşa cum s-a întâmplat în 2009. Dar vreau să repet că avem o propunere pentru Rusia”, a subliniat Prodan.

În urma ”discuţiilor foarte constructive cu comisarul Oettinger” am fost asiguraţi că UE este pregătită să asiste Ucraina cu rezervele de gaze inverse, a adăugat Prodan.

Totuşi, Rusia a avertizat recent că scurgerile inverse de gaze sunt ilegale, însă asemenea rezerve se conformează legislaţiei UE iar aceasta este singura bază legală pentru efectuarea tranzacţiei, a precizat ministrul Energiei de la Kiev.

”Am convenit că proiectul South Stream nu este justificabil din punct de vedere economic şi nu corespunde legislaţiei Europene”, a declarat Oettinger cu privire la construcţia conductei sudice de gaze favorizată de Gazprom.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor