NATO şi Rusia se întâlnesc pentru prima dată în doi ani

Ambasadorii NATO şi ai Rusiei se vor întâlni în următoarele două săptămâni pentru prima dată în aproape doi ani. NATO a suspendat cooperarea cu Rusia după anexarea de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.04.2016

Consiliul NATO–Rusia se va întâlni în următoarele două săptămâni la sediul alianţei militare vestice din Bruxelles, a susţinut secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o declaraţie publicată vineri.

Va fi primul forum consultativ de când NATO a decis să suspende cooperarea de nivel înalt cu Moscova după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi după ce a ales să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

NATO şi Rusia au menţinut deschise câteva canale militare şi politice, dar ultima întâlnire a forumului consultativ NRC a avut loc în iunie 2014.

Cele două tabere vor discuta despre “criza din Ucraina şi din vecinătatea ei”, în special despre implementarea acordurilor de pace de la Minsk, a susţinut Stoltenberg. De asemenea, ambasadorii celor două tabere vor discuta despre securitatea din Afganistan şi despre “activităţi militare, concentrându-se în special pe transparenţă şi reducerea riscurilor”.

Totuşi, secretarul general al NATO a precizat că relaţiile cu Rusia nu vor reveni la normal decât atunci când aceasta va respecta din nou legea internaţională, făcând referire la anexarea Crimeei.

Criza ucraineană a generat cele mai serioase şi mai periculoase tensiuni între NATO şi Rusia de la Războiul Rece. Rusia consideră că NATO este principala ameninţare pentru propria securitate şi continuă să desfăşoare exerciţii militare la scară mare şi operaţiuni de testare a sistemului de apărare aeriană a alianţei.

Ca răspuns, pentru siguranţa membrilor din estul Europei, NATO desfăşoară trupe şi armamente suplimentare, precum şi exerciţii militare de mare amploare.

Acţiunile ambelor tabere au amplificat riscul înţelegerii eronate a intenţiilor şi chiar al declanşării unui potenţial conflict armat.

Decizia unei întâlniri la un nivel atât de ridicat are loc într-un moment în care Rusia s-a dovedit a fi un jucător indispensabil în mai multe conflicte, inclusiv în Siria, Ucraina şi Nagorno-Karabah. În acelaşi timp, Rusia a urmărit recent să aibă o cooperare mai mare cu Occidentul, în special în domeniul luptei împotriva terorismului, încercând să pună capăt izolării sale.

Eforturile Rusiei de a-şi extinde influenţa diplomatică şi militară în ceea ce consideră a fi sfera sa tradiţională de influenţă a cauzat anumite fricţiuni cu membrii NATO din estul Europei şi cu Turcia.

Doborârea de către aviaţia turcă a unui bombardier rusesc în apropierea graniţei turco-siriene în 2015 a evidenţiat pericolele lipsei de comunicare între cele două tabere. Acest lucru a devenit chiar şi mai clar în această săptămână în Nagorno-Karabah, unde Rusia şi Turcia au alianţe cu cele două tabere implicate în conflict: Azerbaidjanul şi Armenia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor