Jocul învinuirii declanşat în Ucraina după anunţarea rezultatelor referendumului olandez

Preşedintele ucrainean menţine cursul apropierii ţării sale de UE, dar cu toate acestea unii critici îl învinuiesc pentru rezultatele referendumului olandez în care majoritatea alegătorilor au respins acordul de asociere UE-Ucraina.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.04.2016

Rezultatele referendumului, care au fost anunţate miercuri noaptea, au fost devastatoare pentru Ucraina. O majoritate certă a votanţilor olandezi (61%) a optat împotriva acordului de asociere, care propune dezvoltarea unei zone de comerţ liber şi a fost deja ratificat de toate statele membre UE, inclusiv de Olanda. În condiţiile în care la referendum au participat doar aproximativ o treime dintre alegătorii eligibili, numărul voturilor a depăşit doar cu puţin nivelul minim cerut pentru ca referendumul să fie valid.

La început, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a criticat votul ca fiind un „atac asupra unităţii Europei”, făcând referire la iniţiativele euroscepticilor de a forţa un referendum şi susţinând că votul nu are caracter obligatoriu. „Sunt sigur că aceste rezultate nu vor submina din punct de vedere strategic drumul Ucrainei spre Europa”, a precizat Poroşenko. Tratatul, care a fost semnat în 2014 şi a fost pus în aplicare parţial de la începutul acestui an, va continua să fie implementat în Ucraina.

Volodymyr Groysman, preşedinte al Parlamentului ucrainean şi apropiat al lui Poroşenko, a vorbit despre un „semnal îngrijorător” pentru Ucraina. Guvernul trebuie să îşi analizeze eşecurile şi să trimită propriilor cetăţeni şi întregii lumi „semnale clare că vom continua pe calea reformei europene”.

Opoziţia, totuşi, a învinuit guvernul ucrainean pentru votul negativ obţinut în referendumul olandez. Rezultatele acestuia ar trebui să fie văzute ca o judecată a „pseudo-reformelor şi corupţiei”, conform unei declaraţii publicate de partidul pro-rus Blocurile Opoziţiei, care este alcătuit din elemente loiale fostului preşedinte Viktor Ianukovici - care a fugit în Rusia în 2014 în urma protestelor stradale masive de la Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor