SUA va trimite o brigadă suplimentară de blindate în estul Europei

SUA va trimite o nouă brigadă de blindate în estul Europei pentru a-şi linişti aliaţii şi pentru a desfăşura exerciţii militare
Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove.
Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove. (Captură Foto)

Statele Unite vor trimite, în regim de rotaţie, o nouă brigadă de blindate în estul Europei la începutul anului următor pentru a-şi linişti aliaţii în faţa ameninţarea agresiunii Rusiei, conform unui comunicat publicat de Centrul de Comandă al Armatei SUA în Europa, care îşi are sediul în Stuttgart.

Timp de nouă luni, brigada va desfăşura misiuni continue, prin rotaţie, în România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi Ungaria, ridicând prezenţa militară americană pe continent la trei brigăzi pregătite de luptă. O brigadă are aproximativ 4.500 de soldaţi.

“Implementarea acestui plan militar continuă să demonstreze abordarea noastră puternică şi echilibrată în vederea liniştirii aliaţilor şi partenerilor NATO în faţa unei Rusii agresive în estul Europei şi în alte locuri”, a susţinut într-o declaraţie generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa.

“Aliaţii şi partenerii noştri vor avea o capabilitate suplimentară. Vor vedea o prezenţă mai frecventă a unei brigăzi de blindate cu un echipament mai modernizat în ţările lor”, a adăugat el.

Trimiterea noii brigăzi face parte din aşa zisa Iniţiativă de Asigurare Europeană dezvoltată ca răspuns la temerile statelor est-europene privind agresiunea rusească după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Luna trecută, secretarul american al Apărării Ashton Carter a prezentat bugetul militar pentru anul viitor, acesta incluzând o creştere de 4 ori, ajungând la 3,4 miliarde de dolari, pentru finanţarea Iniţiativei Europene.

Acţiunile Moscovei în Ucraina au declanşat mari temeri, în special în rândul statelor baltice care au minorităţi ruse şi în Polonia, că Rusia ar putea interveni în problemele lor interne. În replică, Rusia acuză NATO că îi ameninţă graniţele.

Fiecare brigadă de blindate va aduce echipamente moderne şi de ultimă oră pentru a demonstra capabilitatea armatei americane de a desfăşura rapid unităţi şi echipamentele lor, a declarat Centrul de Comendă European. Noua brigadă va permite trupelor americane să desfăşoare mai multe exerciţii militare împreună cu aliaţii, folosind echipamente moderne.

Echipamentul învechit folosit până în prezent în Europa va fi depozitat în Belgia, Olanda şi Germania, unde va fi modernizat şi actualizat.

Armata americană are aproximativ 62.000 de militari staţionaţi în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe