NATO se desfăşoară în zona fierbinte: avioane de vânătoare şi nave de război alături de unităţile române şi bulgare

Un avion F16 decoleaza de la baza din Aviano, Italia, 21 martie 2011. Forţele aliate susţin că au reuşit să impună zona de excludere aeriană deasupra Libiei. (GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
07.03.2014

Nimeni până acum nu a propus să se folosească forţa militară pentru a rezolva criza din Ucraina deşi secretarul Apărării, Chuck Hagel, s-a lăudat în faţa Congresului că Pentagonul are întotdeauna planuri pregătite pentru orice eventualitate. Dar între timp SUA şi NATO s-au „mişcat” pentru a lansa împreună un semnal membrilor Alianţei şi Rusiei.

Conform La Stampa, miercuri Washingtonul a trimis în Marea Baltică şase avioane de luptă F-15 şi un Boeing KC-135 Stratotanker pentru realimentare, care se vor adăuga la cele patru avioane deja angajate în patrularea regiunii. NATO asigură securitatea acestei zone de aproximativ zece ani, dar în lumina evenimentelor din Ucraina a decis ca era necesar să se consolideze contingentul.

În acelaşi timp, Pentagonul a decis să crească, de asemenea, operaţiunile de formare pe care le conducere în Polonia, o altă victimă istorică a Moscovei, care este chiar la graniţa dintre ţările implicate în criză. În zona Varşoviei, US Air Force participă la formarea unui escadron de avioane de luptă F-16, plus Lockheed C-130 Hercules de transport. Potrivit unor surse de la Apărare, săptămâna viitoare se vor adăuga 12 F-16 şi 300 de soldaţi pentru a efectua exerciţii. Aceste operaţiuni au fost planificate de ceva timp, dar s-au extins după evenimentele din Ucraina.

Ieri, Pentagonul a confirmat trimiterea în Marea Neagră a navei de război Truxtun, care face parte din grupul portavionului George HW Bush, atribuite Flotei a Şasea, pentru a "asigura securitatea" în Marea Mediterană. Nava Truxtun a părăsit portul grec din Souda pentru a se alătura unităţilor române şi bulgare, pentru un exerciţiu comun. Chiar şi aici este vorba despre acţiuni ordinare, dar acum acestea dobândesc o importanţă deosebită având în vedere tensiunile din ultimele zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor