NATO ”reorganizează” relaţiile cu Rusia. UE a îngheţat activele oficialilor din regimul Ianukovici

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Bruxelles
Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Secretarul-General al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat o reorganizare completă a cooperării cu Rusia cât şi o intensificare a relaţiilor cu conducerea militară şi civilă a Ucrainei.

”Am decis ca nu vom mai purta pentru moment nicio întâlnire la nivel civil sau militar cu Rusia”, a declarat Rasmussen.

Polonia a cerut ajutorul Uniunii Europene cât şi a Alianţei Nord Atlantice deoarece incursiunea Rusiei în Ucraina reprezintă o ameninţare la teritoriul său, cât şi o ameninţare la adresa securităţii UE.

”Situaţia din Ucraina prezintă implicaţii serioase pentru securitatea regiunii Euro-Atlantice” , a adăugat secretarul general în timpul unei întâlniri dintre NATO şi Rusia pe tema armamentului chimic din Siria.

Legăturile dintre NATO şi Rusia s-au deteriorat odată cu războiul purtat de Georgia în 2008. Relaţiile dintre cele două au fost întrerupte temporar şi au fost apoi reluate în 2009.

Fiul multi-miliardar a lui Ianukovici şi alţi oficiali din cadrul regimului au activele îngheţate în toată UE

Totodată, Uniunea Europeană a îngheţat activele a 18 oficiali ucraineni, printre care şi Viktor Ianukovici, în toate cele 28 de naţiuni ale blocului european. Aceştia au fost identificaţi ca fiind cei ”responsabili” pentru delapidarea finanţelor Ucrainei, conform unui comunicat emis de UE.

Sancţiunile vor avea o durată iniţială de 12 luni însă conţin şi ”prevederi care facilitează recuperarea fondurilor îngheţate”. Liderii membrelor UE se vor întâlni de urgenţă joi la Bruxelles pentru a discuta în continuare pe tema crizei din Ucraina.

Statele membre UE vor putea returna Ucrainei banii blocaţi numai dacă o instanţă de judecată va lua o hotărâre prin care se pot identifica fondurile delapidate.

Printre cei 18 oficiali acuzaţi de „delapidarea fondurilor statului Ucrainean şi transferarea lor ilegală în afara Ucrainei”, se află Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, fiul acestuia, Olexander, şi alţi 16 membri din cadrul regimului, printre care foşti miniştrii şi fostul procuror general.

Autorităţile elveţiene au ordonat deja îngheţarea activelor deţinute de Ianukovici şi Olexander, cât şi a altor 18 foşti miniştri şi oficiali din Ucraina.

Miniştrii de Externe a statelor membre de UE au decis pe 20 februarie să-i sancţioneze pe toţi oficialii ucraineni responsabili pentru violenţele împotriva protestatarilor în timpul conflictelor din Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe