NATO plănuieşte să-şi extindă prezenţa militară în Mediterana

Secretarul general al NATO susţine că alianţa militară vestică plănuieşte să îşi extindă prezenţa militară în regiunea Mediteranei, o mişcare care, cu siguranţă, va agita Kremlinul.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.05.2016

Jens Stoltenberg a anunţat, miercuri, în timpul unei conferinţe comune de presă cu noul comandant suprem al forţelor NATO în Europa, generalul de armată Curtis Scaparrotti, în oraşul belgian Mons, că alianţa militară vestică plănuieşte să îşi extindă prezenţa militară în regiunea Mediteranei.

“Depunem eforturi pentru a stabili o prezenţă mai amplă în vederea asigurării securităţii ... pentru a fi siguri că putem dispune de libertatea de navigaţie şi vor exista multe tipuri de sarcini de supraveghere, monitorizare etc.”, a declarat Stoltenberg.

Navele de luptă ale NATO patrulează în Marea Egee din luna februarie, pentru a ajuta Turcia şi Grecia să distrugă reţelele de traficanţi care transportă migranţi în Europa.

Alianţa susţine că navele sale au fost, de asemenea, implicate în monitorizarea graniţei turco-siriene în căutarea traficanţilor.

Scaparrotti, care îl înlocuieşte în funcţie pe generalul Philip Breedlove, a declarat că va adopta o linie dură în privinţa Rusiei, similară cu cea a predecesorului său.

Rusia s-a plâns de mult timp de faptul că NATO se apropie de graniţele sale, considerând acest lucru ca o ameninţare a securităţii sale.

Relaţia dintre Rusia şi NATO s-a deteriorat puternic după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină rebeliunea separatistă din estul Ucrainei începând cu aprilie 2014.

NATO a suspendat întreaga cooperare practică cu Rusia după izbucnirea crizei ucrainene. Moscova şi NATO se acuză reciproc de destabilizarea Ucrainei şi provocarea unei crize umanitare în acea ţară.

Tensiunile s-au amplificat recent. La începutul acestei luni, distrugătorul american USS Donald Cook a navigat în apropierea unei baze maritime ruseşti din Marea Baltică şi, ca răspuns, două avioane de luptă ruseşti au efectuat manevre la mică distanţă de nava americană. SUA a susţinut că manevrele au fost efectuate într-o manieră periculoasă şi neprofesionistă, avertizând că astfel de situaţii ar putea duce la incidente mai grave.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor