Marea Britanie trimite avioane de luptă Typhoon lângă frontierele ruseşti

Secretarul britanic al apărării a anunţat că vor fi trimise patru avioane de luptă Typhoon în regiunea Baltică pentru a descuraja “agresiunea rusească”.
Avion de luptă Typhoon al Forţei Aeriene Regale britanice.
Avion de luptă Typhoon al Forţei Aeriene Regale britanice. (Captură Foto)

Secretarul britanic al Apărării, Michael Fallon, a anunţat vineri, că trimiterea a patru avioane lângă frontierele ruseşti “subliniază angajamentul nostru pentru suveranitatea naţiunilor democratice din estul Europei”.

Avioanele Typhoon vor fi trimise la baza aeriană Amari din Estonia, de unde se vor alătura misiunii Baltic Air Policing (BAP) desfăşurată de NATO.

Fallon a precizat că “24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână în următoarele patru luni, avioanele noastre Typhoon vor fi pregătite să răspundă imediat la agresiunea rusească în spaţiul aerian baltic”.

Amplasarea avioanelor marchează cel de-al treilea an consecutiv de participare a britanicilor la misiunea BAP, după rotaţiile din 2014 şi 2015. În timpul ultimei lor participări, avioanele de luptă Typhoon au fost ridicate de la sol de 17 ori şi au interceptat peste 40 de avioane ruseşti.

În timpul unei operaţiuni în iulie 2015, avioanele Typhoon au interceptat 10 avioane ruseşti diferite, inclusiv opt avioane de luptă.

Conform misiunii BAP, membrii NATO protejează cu schimbul spaţiul aerian al statelor membre care nu deţin o forţă aeriană semnificativă.

Marea Britanie a declarat că “joacă un rol central în contracararea unei eventuale agresiuni ruseşti în estul Europei” prin pregătirea forţelor militare ucrainene în lupta împotriva forţelor separatiste pro-ruse în estul Ucrainei.

Guvernul din Londra a promis că va contribui în acest an cu peste 4.000 de soldaţi britanici pentru a ajuta armata ucraineană.

În plus, Londra a trimis HMS Iron Duke şi alte câteva nave de luptă în apropierea apelelor teritoriale ruseşti din Marea Baltică.

Anunţul făcut de Fallon are loc după ce NATO a promis recent că îşi va extinde prezenţa militară în estul Europei.

Rusia şi NATO sunt prinse într-o dispută tot mai complexă. Alianţa militară condusă de SUA acuză Rusia de susţinerea miliţiilor separatiste din estul Ucrainei.

Moscova neagă acuzaţia, susţinând că pactul armatei occidentale foloseşte un conflict vechi de câţiva ani ca o scuză pentru a se apropia de graniţele ruseşti.

Conform ONU, peste 9.000 de persoane şi-au pierdut vieţile şi aproximativ 20.000 au fost rănite în conflictul din estul Ucrainei începând cu aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe