Alianţa Finlanda-NATO ar putea duce la un conflict cu Rusia

Un raport întocmit de un grup împuternicit de guvern a declarat că aderarea Finlandei la NATO ar putea amplifica puternic tensiunile politice cu Rusia. În plus, Kremlinul a avertizat Suedia că o aderare a acesteia la alianţa militară vestică va forţa Rusia să ia măsuri împotriva ţării nord-europene.
Avion de luptă finlandez McDonnell Douglas F-18 Hornet.
Avion de luptă finlandez McDonnell Douglas F-18 Hornet. (Captură Foto)

Dacă Finlanda ar intra în NATO acest lucru va consolida securitatea ţării dar, în acelaşi timp, va duce la o criză serioasă cu vecina Rusia, a susţinut vineri un raport al unui grup de lucru împuternicit de guvern.

În timp ce un conflict deschis cu Rusia ar fi improbabil, aderarea Finlandei la NATO ar declanşa o reacţie politică dură din partea Kremlinului, afectând comerţul dintre cele două ţări, conform raportului pregătit pentru guvernul de centru-dreapta al premierului Juha Sipila.

Finlanda, care este neutră din punct de vedere militar, împarte o graniţă lungă de 1.340 km şi o istorie dificilă cu fostul său stăpânitor.

Raportul nu a oferit o recomandare directă asupra faptului dacă Finlanda ar trebui sau nu să adere la NATO. Dar a susţinut că o cerere comună de aderare finlandezo-suedeză ar fi o opţiune strategică mai bună decât faptul ca oricare dintre cele două ţări nordice să adere pe cont propriu la alianţa militară vestică.

Finlanda şi alte ţările nordice şi-au intensificat recent cooperarea militară datorită temerilor privind situaţia securităţii din regiune, în special după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014.

La începutul acestei luni, două avioane de luptă ruseşti au zburat foarte aproape de un distrugător american în apele internaţionale din Marea Baltică, conform armatei SUA.

Vineri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat Suedia, într-un interviu cu ziarul Dagens Nyheter, că dacă aceasta s-ar alătura alianţei militare vestice, Moscova ar lua „măsuri militaro-tehnice necesare”.

Guvernul suedez a declarat că nu se va alătura alianţei, dar patru partide principale din opoziţie au susţinut că doresc ca Suedia să adere la NATO. Sondajele recente arată că o majoritate a suedezilor doreşte ca ţara lor să nu adere la NATO, dar numărul lor a scăzut constant.

Aderarea Finlandei la NATO va dubla lungimea de frontieră între alianţă şi Rusia şi va duce la amplificarea prezenţei NATO în Marea Baltică.

Dar fără Suedia, Finlanda va deveni un avanpost izolat pe care NATO îl va apăra cu dificultate, a susţinut raportul.

Autorii raportului nu au văzut niciun fel de obstacole politice sau practice pentru aderarea Finlandei la NATO, adăugând că sistemul de apărare aeriană al ţării va aduce o îmbunătăţire substanţială la prezenţa curentă a NATO în regiune.

Finlanda şi-a câştigat independenţa în timpul revoluţiei ruseşti din 1917 dar a fost la un pus să o piardă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în timpul luptelor cu Uniunea Sovietică.

În plus, Finlanda a menţinut legături economice şi politice strânse cu Occidentul în timpul Războiului Rece şi, în acelaşi timp, a evitat o confruntare cu Moscova.