NATO ar putea trimite 4.000 de soldaţi în estul Europei, pentru a descuraja Rusia

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat că alianţa militară occidentală ia în calcul desfăşurarea unei forţe terestre în estul Europei pentru a descuraja Rusia. Carter se află într-o vizită în Germania, în timp ce NATO se pregăteşte să numească un nou general de rang înalt pentru Europa.
Secretarul de american al apărării Ashton Carter. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.05.2016

Discutând cu reporterii în timpul zborului său din Washington spre oraşul german Stuttgart, Carter a susţinut marţi că NATO ia în considerare desfăşurarea unei forţe, prin rotaţie, de aproximativ 4.000 de soldaţi. În acelaşi timp, SUA va trimite un contingent de 4.200 de soldaţi în estul Europei în februarie 2017.

“Aceasta este una dintre opţiunile care sunt discutate. Suntem în mod evident implicaţi în discuţiile respective”, a declarat Carter.

Ţările baltice membre ale NATO – Letonia, Lituania şi Estonia – au cerut ca forţele militare ale alianţei să fie prezente pe teritoriile lor după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

Conform lui Carter, Rusia a ales să se îndepărteze de integrarea cu Occidentul. “Prin urmare, nu avem nicio altă alternativă decât să facem ceea ce facem, să rămânem puternici” şi să îmbunătăţim prezenţa militară americană în Europa, a precizat el. Kerry a adăugat totuşi că Washingtonul doreşte să menţină o uşă deschisă dacă comportamentul ruşilor s-ar schimba, în special în zonele în care ambele ţări au beneficii comune, precum acordul nuclear iranian.

Generalul Scaparotti în Europa

Carter a declarat că îl va numi pe generalul de armată Curtis Scaparotti în funcţia de comandant suprem ale forţelor NATO în Europa, poziţie ocupată în prezent de generalul american Philip Breedlove.

În cadrul unei audieri în Senatul american, în luna aprilie, Scaparotti a declarat de asemenea că Moscova manifestă un comportament tot mai agresiv care provoacă normele internaţionale şi care “deseori încalcă legile internaţionale”.

Joc de putere în zona Baltică

Vizita lui Carter în Germania are loc la o zi după ce Pentagonul a acuzat Rusia de amplificarea tensiunilor în regiunea Baltică, unde un bombardier rusesc Su-27 a desfăşurat un luping deasupra avionului de recunoaştere american RC-135, care zbura deasupra Mării Baltice.

“Nu cred că ruşii încearcă să provoace un incident. Cred că încearcă să trimită un semnal”, a declarat amiralul John M. Richardson reporterilor. “Cred că este destul de clar că ei doresc să ne anunţe că ne văd deasupra Mării Baltice”, a adăugat el.

Incidente similare au avut loc în luna aprilie, când un avion de luptă rusesc a zburat la 15 metri distanţă de un avion american şi când două avioane de luptă ruseşti au zburat la mică distanţă de distrugătorul american USS Donald Cook în Marea Baltică. La acea vreme, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susţinut că piloţii ruşi au decis să arunce o privire de la “o distanţă sigură” asupra distrugătorului. Secretarul de stat american John Kerry a declarat că distrugătorul american ar fi putut deschide focul asupra avioanelor ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor