Berlinul face presiuni pentru crearea unei armate europene

Germania face presiuni pentru crearea unei armate europene în cadrul blocului format din 28 de membri. Noua armată ar avea un sediu comun şi planuri militare comune, conform unei Cărţi Albe prezentate de Berlin.
Preşedintele american Barack Obama (st) şi cancelarul german Angela Merkel participă la o conferinţă de presă comună în oraşul german Hanovra, 24 aprilie 2016.
Preşedintele american Barack Obama (st) şi cancelarul german Angela Merkel participă la o conferinţă de presă comună în oraşul german Hanovra, 24 aprilie 2016. (Captură Foto)

Noile eforturi de promovare a unei Uniuni Europene mai compacte vor amplifica dezbaterea curentă din Marea Britanie înaintea referendumului programat în 23 iunie privind rămânerea sau ieşirea ţării din UE. Susţinătorii ieşirii Marii Britanii din blocul european, care deja au avertizat în legătură cu o eventuală integrare mai complexă a statelor membre, vor avea acum mai multă muniţie pentru a-şi susţine poziţia.

Financial Times a notat că respectiva Carte Albă “este una dintre cele mai semnificative” pentru Germania anilor recenţi, în condiţiile în care Berlinul a susţinut mult timp doar prin declaraţii formarea unei apărări europene. Financial Times a notat că documentul prezentat de Berlin urma să fie publicat cu puţin înaintea referendumului britanic din 23 iunie, însă publicarea sa va fi amânată până în luna iulie.

Potrivit ziarului, documentul german subliniază paşii pentru coordonarea treptată a armatelor naţionale europene şi lansarea unei cooperări permanente între statele UE pe baza unor structuri comune. Iniţiativele propuse includ, de asemenea, întărirea capabilităţilor pentru a purta un război cibernetic.

O altă propunere include relaxarea restricţiilor postbelice privind operaţiunile armatei pe teritoriul Germaniei – o chestiune mai degrabă discutabilă. Desfăşurarea de trupe militare pentru gestionarea unor situaţii violente sau a unor ameninţări cu violenţe pe teritoriul Germaniei au fost interzise ani de zile de teama evocării practicilor din perioada nazistă. Dar propunerea actuală, conform Financial Times, urmăreşte să pună capăt respectivei restricţii pe fondul “caracterului şi dinamicii ameninţărilor actuale şi viitoare din spectrul politic şi al securităţii”.

“Politica securităţii germane are importanţă şi în afara graniţelor noastre. Germania doreşte să se alăture de la început, decisiv şi substanţial, în calitate de forţă motrice în dezbaterile internaţionale ... în vederea asumări răspunderii şi preluării conducerii”, notează Cartea Albă.

Financial Times susţine că documentul berlinez face apel la “utilizarea tuturor posibilităţilor” permise de tratatele UE, precum crearea unei cooperări ample între statele membre, crearea unui sediu militar civil comun pentru operaţiunile UE, crearea unui consiliu al miniştrilor apărării şi o coordonare mai bună a producţiei şi distribuirii echipamentelor militare.

În plus, documentul a evidenţiat rolul NATO într-o armată europeană. “Cu cât suntem mai pregătiţi noi, europenii, să preluăm o parte mai mare din sarcina comună şi cu cât este partenerul nostru american mai pregătit să participe la procesul decizional comun, cu atât mai mult se va dezvolta parteneriatul securităţii transatlantice şi vor fi obţinute rezultate mai bune”.

În prezent, puterea militară coordonată în Europa rămâne în mare parte în mâinile NATO. Fără a mai fi nevoie să menţionăm, există o rezistenţă la integrarea serioasă a apărării între statele membre UE.