Rusia construieşte a doua bază militară aeriană în Siria

Rusia plănuieşte să extindă o bază aeriană a regimului Assad din centrul Siriei şi să o transforme într-o a doua bază de operaţiuni pentru forţele aeriene moscovite prezente în ţara arabă, raportează diverse surse.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria. (Captură Foto)

Noua bază va fi localizată în sud-estul provinciei Homs, la actuala bază militară siriană Shaayrat, a raportat AFP, citând un oficial militar nenumit şi un grup sirian de monitorizare.

Conform rapoartelor, noua bază va permite ruşilor să lanseze lovituri aeriene şi să găzduiască elicoptere militare.

„Faza de pregătire pentru baza Shaayrat se apropie de final. Baza este pregătită să devină o bază militară rusească”, a declarat pentru AFP un oficial militar anonim.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a declarat pentru AFP că Rusia extinde baza siriană pentru a putea să desfăşoare mai bine operaţiuni în centrul şi estul Siriei.

Moscova „construieşte noi piste la aeroportul Shaayrat şi consolidează împrejmuirile acestuia pentru a-l putea utiliza în curând pentru operaţiuni” pe cuprinsul provinciei Homs, a declarat Rami Abdel Rahman, şeful OSDO, conform Business Insider.

În prezent, Rusia desfăşoară lovituri aeriene de la baza sa din nord-vestul Siriei, în provincia Latakia. Având o a doua bază aeriană în centrul ţării, Moscova va avea o abilitate mai mare pentru a desfăşura lovituri în estul şi sudul Siriei în efortul său de a susţine trupele siriene.

Conform unei traduceri realizate de Now Lebanon a unui raport publicat în ziarul Al-Rai din Kuweit, expansiunea rusească a bazei siriene Shaayrat reprezintă de asemenea o creştere semnificativă a numărului de avioane de luptă şi provizii pe care Moscova le va trimite în Siria.

Mai mult, conform traducerii făcute de ziarul Now Lebanon, baza Shaayrat găzduieşte aproximativ 45 de hangare pentru avioane, fiecare dintre ele fiind fortificate pentru a preveni orice fel de deteriorare dacă sunt bombardate sau vizate de inamici. Pe lângă hangare, baza aeriană dispune de o pistă principală şi una de rezervă.

Raportul din Kuweit mai susţine că Rusia plănuieşte să crească numărul de avioane de luptă din Siria la peste 100 în viitorul apropiat pentru a susţine mai bine regimul lui Bashar al-Assad, care se luptă atât cu Statul Islamic cât şi cu grupuri rebele moderate care doresc debarcarea de la putere a preşedintelui sirian.

Această extindere a rolului Rusiei în Siria ar putea indica faptul că Moscova încearcă să aplice o presiune mai mare pe membrii coaliţiei conduse de SUA ce luptă de asemenea împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak – sau faptul că Rusia şi-ar putea amplifica în mod serios rolul în lupta împotriva jihadiştilor.

„Dacă sunt reale rapoartele care susţin că Rusia a desfăşurat deja elicoptere la Shaayrat şi că se fac pregătiri pentru sosirea unor avioane cu aripă fixă, atunci Rusia va avea o flexibilitate mai mare în operaţiunile sale aeriene şi de întreţinere a avioanelor de luptă”, a declarat Boris Zilberman, expert şi cercetător la Foundation for the Defense of Democracies, pentru Business Insider.

Deşi Moscova va folosi noua baza, cel puţin aparent, pentru a ajuta la lupta împotriva Statului Islamic, totuşi, este destul de probabil că această bază va provoca tensiuni internaţionale cu privire la războiul civil din Siria.

De asemenea, Turcia şi Rusia se află într-o dispută tot mai aprinsă după ce forţele turceşti au doborât în 24 noiembrie un bombardier Su-24 rusesc deasupra Siriei. Turcia susţine că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian, în timp ce Rusia neagă acest lucru şi insistă că avionul său se afla în interiorul Siriei când a fost distrus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut joi că actul Turciei este o crimă de război, adăugând că Ankara se va confrunta cu sancţiuni suplimentare. Moscova a interzis deja anumite importuri alimentare turceşti, ca parte a unui pachet mai larg de sancţiuni retaliatorii.

În plus, Moscova a suspendat proiectul gazoductului Turkish Stream ca răspuns la doborârea de către Turcia a unui bombardier rusesc în Siria, a declarat joi ministrul rus al energiei Aleksandr Novak.