NATO cere ucrainenilor să nu recurgă la acte violente

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut duminică tuturor ucrainenilor 'să se abţină să recurgă la violenţă şi forţă', după incidentele violente soldate cu peste 200 de răniţi, care au avut loc la Kiev în timpul manifestaţiei antiguvernamentale, relatează AFP.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
02.12.2013

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut duminică tuturor ucrainenilor 'să se abţină să recurgă la violenţă şi forţă', după incidentele violente soldate cu cca. 200 de răniţi, care au avut loc la Kiev în timpul manifestaţiei antiguvernamentale, relatează AFP.

Duminică seară, 'la Kiev, numeroşi ucraineni continuă să îşi exprime sprijinul lor ferm pentru relaţii mai strânse cu Uniunea Europeană. Peste tot, popoarele au dreptul să se exprime în mod democratic', a declarat Rasmussen într-un comunicat.

'Lansez un apel tuturor părţilor să se abţină cu orice preţ să recurgă la violenţă şi forţă' care nu sunt 'cel mai bun mijloc de a soluţiona diferendele politice într-o societate democratică', a mai spus Secretarul general al NATO, cerând fiecărui ucrainean 'să acţioneze cu respectarea regulilor constituţionale şi democratice'.

'NATO respectă pe deplin pe toţi ucrainenii şi idealurile democratice ale naţiunii ucrainene', a încheiat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, cerând Ucrainei, ţară 'care prezidează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), să respecte pe deplin angajamentele sale internaţionale faţă de libertatea de exprimare şi de întrunire'.

Ce doresc protestatarii

Protestele de la Kiev au început în urmă cu o săptămână, când preşedintele Ianukovici a suspendat semnarea unor acorduri cu UE ce prevedeau relaxarea taxelor vamale care să faciliteze schimbul de mărfuri, precum şi un acord pentru o viitoare colaborare în domeniul vizelor.

Ianukovici a apreciat că nu îşi putea permite se semneze acordul, care ar fi tensionat nedorit de mult relaţiile cu Rusia.

Manifestanţii cer demisia guvernului şi alegeri anticipate, în timp de Viktor Ianukovici a afirmat sub presiunea străzii că motivul deciziei sale de a nu semna acordurile este presiunea exercitată de preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Peste 100.000 de persoane - sute de mii, potrivit organizatorilor - au răspuns duminică la apelul lansat de opoziţie şi au participat la manifestaţia de protest.

În timpul manifestaţiei, au avut loc ciocniri violente, care s-au soldat cu peste o sută de poliţişti răniţi, conform relatărilor autorităţilor, în timp ce primăria a anunţat că 53 de persoane au primit îngrijiri medicale de urgenţă, dintre care 14 au fost internate în spital fără să precizeze dacă printre acestea s-au aflat poliţişti.

Manfestaţiile de duminică sunt cele mai mari de la Revoluţia Portocalie, când au luat puterea Iulia Timoşenko şi Viktor Iuscenko.

Opoziţia din Ucraina a declarat că nu are nicio legătură cu “provocatorii” violenţi care au spart sediul Primăriei şi au tulburat zone adiacente biroului preşedintelui Ianukovici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor