Ucraina: Poliţia a atacat protestatarii şi jurnaliştii, zeci de răniţi


Protestatarii se ciocnesc cu poliţia în Piaţa Independenţei din Kiev dimineaţa devreme pe 30 noiembrie 2013. Zeci de protestatari au fost răniţi după ce poliţia a dispersat brutal manifestanţii care cereau înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici după ce acesta a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE.
Protestatarii se ciocnesc cu poliţia în Piaţa Independenţei din Kiev dimineaţa devreme pe 30 noiembrie 2013. Zeci de protestatari au fost răniţi după ce poliţia a dispersat brutal manifestanţii care cereau înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici după ce acesta a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE. (STR / AFP / Getty Images)

La Kiev au fost dispersaţi cu violenţă sute de oameni care rămăseseră în piaţă după demonstraţia împotriva preşedintelui Ianukovici.

Ianukovici, prezent la Vilnius, a refuzat cu încăpătânare să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după convorbirile cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Protestul a fost început vineri cu o procesiune mare de 10.000 de persoane iar câteva sute au rămas şi peste noapte, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici după ce a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE.

Poliţia a intervenit la 4,30 ora locală folosind împotriva demonstranţilor bastoane şi gaze lacrimogene, a declarat Serghei Milnichenko, un organizator al protestului. Agenţii de poliţie au împiedicat un cameraman de la Reuters să filmeze protestele din Piaţa Independenţei. Zeci de oameni au fost răniţi şi arestaţi.

"Demonstraţia a fost atacată cu sălbăticie, există zeci de oameni răniţi şi zeci de persoane au fost arestate", a scris deputatul Andrei Shevchenko pe contul său de Twitter.

Deja în timpul zilei au fost încăierări minore între poliţie şi protestatari. Aproximativ 2.000 de agenţi au înconjurat mulţimea din Piaţa Independenţei, simbolul Revoluţiei Portocalii din 2004. Liderii opoziţiei au anunţat noi proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe